«Η κατάσταση στα νησιά είναι δύσκολη και πρέπει να ανακουφιστούν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης. «Τα καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα θα είναι πιο κατάλληλα. Θα ξεκινήσουμε με τη μεταφορά των πιο ευάλωτων ομάδων, πάντα στη σφαίρα της εφαρμογής και της προστασίας των συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», πρόσθεσε ο κύριος Ξυδάκης.
Η επιχείρηση, αναφέρει η ανταποκρίτρια της Guardian στην Αθήνα Χελένα Σμιθ, αναμένεται να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα, αφότου η Άγκυρα διεμήνυσε από την πλευρά της σε όλους τους τόνους ότι θα τινάξει τη συμφωνία στον αέρα εάν οι Βρυξέλλες δεν τηρήσουν τη δέσμευσή τους για απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους υπηκόους.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας καταγραφόταν πτώση των μεταναστευτικών ροών – αν και αυξάνονται ξανά. Στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, περισσότεροι από 7.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά περνούσαν στη Λέσβό από την Τουρκίας μέσα μία μόνο ημέρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ εκτιμά σε κάθε περίπτωση ότι μέχρι στιγμής η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία λειτουργεί. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής τόνισε ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η διαδικασία επαναπατρισμού.
Όσο για την επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο τη στηρίζει είναι ότι η ΕΕ έχει παράσχει μεγάλη οικονομική και όχι μόνο υποστήριξη για τη βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα.