Η αμερικανική διπλωματία βρίσκεται σε φάση επανασχεδιασμού σε ό,τι αφορά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στη Συρία, η εμπλοκή της Ρωσίας, αλλά και η απρόβλεπτη συμπεριφορά ενός νατοϊκού συμμάχου όπως η Τουρκία περιπλέκουν το πολυσύνθετο περιφερειακό
Στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής στην περιοχή πρωταγωνιστεί η βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, που έχει διατελέσει και πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ, σε στενή συνεργασία με πρέσβεις των ΗΠΑ στις χώρες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, νευραλγικό ρόλο θα διαδραματίσει ο νέος πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, με τον οποίο η κ. Νούλαντ συνεργάστηκε στενά τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Πάιατ θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον και είναι σε θέση να «σηκώσει το τηλέφωνο» και να μιλήσει με τους ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις. Εχει, δε, σχέσεις με σημαίνοντα νυν και πρώην στελέχη που ενδεχομένως να διορισθούν σε κορυφαία αξιώματα στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε περίπτωση επικράτησης της Χίλαρι Κλίντον.
Με δεδομένο τον «παρεμβατικό» χαρακτήρα του, αναμένεται να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο από ό,τι ο προκάτοχός του, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική –συγκρούσεις, ISIS, προσφυγικό– προσδίδουν στην Ελλάδα αυξημένη σημασία και αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τη βάση της Σούδας. Αλλωστε, κατά την επίσημη τελετή υποδοχής που έγινε στη ναυαρχίδα του
Εκτου Στόλου, το «USS Mount Whitney», στον Πειραιά, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι η λειτουργία της βάσης της Σούδας, την οποία ο ίδιος πρόσφατα επισκέφθηκε, αποτελεί παράδειγμα της πολύ στενής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.
Σε αυτό το περιβάλλον και αναγνωρίζοντας τις ελληνικές ιδιαιτερότητες αλλά και ευαισθησίες, ο κ. Πάιατ καλείται να εργασθεί για την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αξιοποιώντας στο πλαίσιο αυτό και την πολυπληθή ελληνική ομογένεια, η οποία με τις σωστές συντονιστικές δράσεις της πρεσβείας στην Αθήνα θα μπορούσε να αυξήσει την επενδυτική της δράση στην Ελλάδα, βοηθώντας έτσι την ελληνική οικονομία και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλωστε, η υποβοηθητική στάση που τηρεί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δημιουργήσει το υπόβαθρο για την προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών και τη θετική υποδοχή τους από το ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλά και την κοινωνία γενικότερα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ