Οι παγκόσμιοι πληθυσμοί των θηλαστικών, των πουλιών, των αμφιβίων και των ερπετών έχουν μειωθεί κατά 60% από το 1970, καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν κυριαρχήσει απολύτως στο περιβάλλον, ανέφερε με
ανακοίνωσή του την Πέμπτη το WWF. Στην ανακοίνωση παρατίθεται ένας πίνακας που συνέταξε η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL) και ο οποίος υποδεικνύει ότι η αφθονία της βιοποικιλότητας έχει συγκεκριμένα μειωθεί κατά 58% από το 1970 έως το 2012 και μέχρι το 2020 αναμένεται να έχει μειωθεί κατά 67%, ποσοστά που αποτελούν ένα ακόμη σημάδι της κυριαρχίας του ανθρώπου στις όποιες αλλαγές υφίσταται σήμερα ο πλανήτης.
«Η άγρια ζωή εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας με πρωτοφανής ρυθμούς», δήλωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής του WWF, σε ανακοίνωση που δημοσιεύει κάθε δύο χρόνια η διεθνής οργάνωση. «Η βιοποικιλότητα αποτελεί τη βάση των υγιών δασών, ποταμών και ωκεανών», προσέθεσε στην ίδια ανακοίνωση, τονίζοντας ότι πλέον «εισερχόμαστε σε νέα εποχή της ιστορίας της Γης, το Ανθρωπόκαινο», όρος που έχουν εισαγάγει οι επιστήμονες για να τονίσουν την κυριαρχία που έχει αποκτήσει ο άνθρωπος πάνω στον πλανήτη.
Ο πίνακας της εταιρείας απαριθμεί 14.200 πληθυσμούς από 3.700 διαφορετικά είδη σπονδυλωτών ζώων, από μικροσκοπικούς βατράχους μέχρι φάλαινες μήκους 30 μέτρων, τα οποία στο σύνολό τους απειλούνται από τον αυξανόμενο ανθρώπινο πληθυσμό, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή, δημιουργώντας πόλεις και αγροτικές περιοχές, τη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και το κυνήγι.
Μολαταύτα, η ανακοίνωση του WWF δεν ήταν απολύτως απαισιόδοξη. «Είναι σημαντικό ότι όλα αυτά είναι πτωτικές τάσεις και όχι εξαλείψεις», σημείωσε ο επιστημονικός διευθυντής του ZSL Κεν Νόρις, ενώ ο Ντέον Νελ, διευθυντής του WWF για την παγκόσμια διατήρηση της βιοποικιλότητας, τόνισε ότι «δεν μιλάμε για καταστροφή και σκότος, καθώς βλέπουμε και πολλά θετικά στοιχεία».
Ενα ελπιδοφόρο σημάδι είναι η περυσινή παγκόσμια συμφωνία από 200 περίπου έθνη για τον περιορισμό και τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των τροπικών δασών, να επιβραδύνει την εξάπλωση των ερήμων και να περιορίσει την οξίνιση των ωκεανών, η οποία προκαλείται από την υπερσυγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, ένα πλάνο αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ, το οποίο θα επιδιώξει μείωση της φτώχειας μέχρι το 2030 με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, θα είναι επίσης επωφελές εφόσον εφαρμοστεί σωστά. Τέλος, θετικά είναι και τα στοιχεία για ορισμένα είδη που κινδυνεύουν υπό εξαφάνιση, όπως το γιγαντιαίο πάντα, το οποίο τον περασμένο μήνα βγήκε από τη λίστα των ειδών υπό εξαφάνιση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ