«Για ξένο αχυρώνα τσακώνονται η συμπολίτευση και η αντιπόλιτευση της Τουρκίας» τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας,
υπενθυμίζοντας ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που φέρεται να θέτει ζήτημα κυριότητας για νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου.
«Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν», υποστήριξε το ελληνικό υπ. Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.
«Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς, που ήρθε ως απάντηση σε όσα ισχυρίστηκε, νωρίτερα, η Άγκυρα.
Το χρονικό
Με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Τουρκίας σχετικά με την διαχρονική πολιτική της χώρας στο Αιγαίο, το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει ότι ουδεμία μεταβίβαση της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο προς άλλη χώρα υπήρξε μετά το έτος 2003. Η απάντηση αφορά στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς μετά την δήλωση Ερντογάν ότι η συνθήκη της Λωζάνης αποτέλεσε ήττα για τη χώρα του, η κεμαλική πτέρυγα αλλά και εθνικιστές αντέδρασαν καταγγέλοντας ότι η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει, σιωπηρά, σε παραχωρήσεις προς την Αθήνα.
Η ανακοίνωση, που δεν αποκλείεται να προμηνύεται ένα νέο κύκλο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ειδικά σε μία περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Ευρώπη, υπογραμμίζει ότι «ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα».
Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου κατέληγε με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ