Παύει η δίωξη για την εξόρυξη αδρανών υλικών στα «Γυψάδικα»

494
Γυψάδικα Λάρδος

Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, έπαυσε υπό όρους, δυνάμει διατάξεως νέου νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης,  η δίωξη που ασκήθηκε για αυθαίρετη κατάληψη δημόσιας

βραχώδους και χορτολιβαδικής έκτασης εντός καταφυγίου άγριας ζωής σε βάρος τριών εκπροσώπων της εργολαβικής εταιρείας “Ιόνιος ΑΕ” που κρίθηκαν πρωτοδίκως ένοχοι για το αδίκημα που κατηγορήθηκαν και επιβλήθηκε σε καθένα εξ’ αυτών ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή και χρηματική ποινή 200 ευρώ.
Με την ως άνω απόφαση έληξε η δικαστική διερεύνηση της αμαρτωλής υπόθεσης, αυθαίρετης λήψεως αδρανών υλικών από προστατευόμενη περιοχή στα “Γυψάδικα” της Λάρδου και μάλιστα με τις “ευλογίες” της πρώην Νομαρχίας Δωδεκανήσου.
Η δικαστική έρευνα, όπως έγραψε η «δημοκρατική», περιορίστηκε στην απαγγελία κατηγορίας για το ως άνω πλημμέλημα.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά την υποβολή σχετικής με το ζήτημα μήνυσης της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, την 12η Μαρτίου 2010. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο μήνυσης δασοφύλακα, διαπιστώθηκε συγκεκριμένα η παράνομη εσκαφή και η κατάληψη έκτασης με σκοπό τη λήψη αδρανών υλικών με τη χρήση εκρηκτικών υλών και σκαπτικών μηχανημάτων.
Ο εκπρόσωπος της εργολαβικής εταιρείας, που εκτελούσε το έργο, υπεραμύνεται των ενεργειών του, επισημαίνοντας ότι η εξόρυξη εκτελέστηκε μετά από άδειες που έλαβε αρμοδίως.
Οι κατηγορούμενοι είχαν εκθέσει στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ότι είχε ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη και οι εγκρίσεις από τις τοπικές αρχές, για τη δανειοληψία βραχωδών υλικών από τον υφιστάμενο δανειοθάλαμο στην περιοχή “Γράμματα” Δ.Δ. Λάρδου Δήμου Λινδίων.
Η εταιρεία, όπως επεσήμαναν, απευθύνθηκε κατ’ αρχάς στον Δήμο Λινδίων, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται ο συγκεκριμένος δανειοθάλαμος και αφού εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του, ζήτησε από τον Δήμο Ροδίων, ο οποίος τυγχάνει ιδιοκτήτης του έργου, που ανέλαβε να κατασκευάσει η εταιρεία, να φροντίσει σχετικά με την έγκριση χορήγησης άδειας δανειοληψίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Δωδ/σου.
Στη συνέχεια το Τμήμα Βιομηχανίας της Νομαρχίας Δωδ/σου, λαμβάνοντας υπόψη τα προσκομισθέντα έγγραφα, που αναφέρονται στη σχετική άδεια, εξέδωσε την απαραίτητη άδεια δανειοληψίας βραχωδών υλικών από την συγκεκριμένη θέση, αποκλειστικά και μόνο, για τις ανάγκες κατασκευής του έργου του Δήμου Ροδίων “Νέα Μαρίνα Ρόδου”.
Όπως είχε τότε αποκαλύψει η “δημοκρατική”, με την από 2 Ιουλίου 2009 απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου χορηγήθηκε προσωρινή άδεια εξόρυξης βραχωδών προϊόντων από δανειοθάλαμο λατομείου αδρανών υλικών στη θέση «Γυψάδικα» Λάρδου για τις ανάγκες του έργου «Νέα Μαρίνα Ρόδου».
Η συγκεκριμένη απόφαση εμφάνιζε ψευδώς την έκταση ως ιδιωτική παρότι αυτή όχι μόνο είναι δημόσια αλλά και προστατευόμενη καθώς περιλαμβάνεται στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου της Λάρδου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου δεν έχει αρμοδιότητα στην έκδοση αδειών για εξορύξεις σε δημόσιες εκτάσεις, ενώ της έκδοσης της ως άνω απόφασης δεν προηγήθηκαν αδειοδοτήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες.
Το γεγονός δε ότι η περιβαλλοντική άδεια της εργολαβικής εταιρείας, δεσμευτική για τον τρόπο υλοποίησης του έργου, αναφέρει ρητά ότι η προμήθεια των υλικών θα γίνει από ιδιωτικά λατομεία, μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να εκληφθεί. Πέραν τούτου το έργο της Μαρίνας της Ρόδου στο οποίο θα κατέληγαν τα υλικά της εξόρυξης είναι ιδιωτικό και όχι δημόσιο.
Η απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Νομαρχίας ανακλήθηκε μετά τις αποκαλύψεις της «δημοκρατικής». Πηγή:www.dimokratiki.gr