«Για τους Ελληνες δεν κάνετε προγράμματα, μόνον με τους μετανάστες ασχολείστε». Αυτό είναι ένα από τα «ηπιότερα» εχθρικά σχόλια που αναρτούν
χρήστες του Facebook κάτω από την ανακοίνωση του προγράμματος Home for Hope (φιλοξενία προσφύγων σε οικογένειες), που υλοποιεί το Solidarity Now σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Η συνωμοσιολογία όσων αντιτίθενται σε παρόμοια προγράμματα, τα οποία δύνανται να συμβάλουν αποφασιστικά στη διαχείριση του προσφυγικού, πηγαίνει ακόμη παραπέρα: γνωστές ιστοσελίδες ισχυρίζονται ότι οι πλειστηριασμοί γίνονται για να δοθούν τα σπίτια σε πρόσφυγες(!), ενώ ορισμένοι καλοθελητές δημοσιοποιούν τις διευθύνσεις των οικογενειών που φιλοξενούν πρόσφυγες, αποκαλώντας τα σπίτια τους «γιάφκες». Τα παρατράγουδα δεν λείπουν και στη συμπρωτεύουσα. Φυλλάδιο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στην Καλαμαριά, όπου ο δήμος ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα φιλοξενίας React, ενημερώνει τους δημότες ότι «η πολυκατοικία στην οδό… θα δοθεί σε ομάδες μουσουλμάνων προσφύγων Αφγανών, Σύρων και Πακιστανών, αν ενδιαφέρεστε καλέστε τον δήμο». Σύμφωνα με πληροφορίες, με παρόμοιες κινήσεις «διαμαρτυρίας» ακυρώθηκαν πολλές συμφωνίες για φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη.
«Πολλοί στη γειτονιά μάς κοιτάζουν περίεργα», αναφέρει οικογένεια στα νότια προάστια που φιλοξενεί Σύρους. «Βλέποντας τις υπόλοιπες μητέρες στην παιδική χαρά να μαζεύουν τα παιδιά τους και να φεύγουν στη θέα της οικογένειας των Σύρων, η μητέρα ξέσπασε σε κλάματα», διηγείται ο οικοδεσπότης. «Τα παράπονα γίνονται συνήθως με αφορμή τα παιδιά και τη φασαρία που ενδεχομένως κάνουν», σημειώνει στην «Κ» η κ. Δήμητρα Χαμηλού από το Solidarity Now. «Κυρίως αφορούν πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας και γίνονται ενάντια σε πολυμελείς οικογένειες με νεογέννητα», περιγράφει. «Εχει τύχει να αντιμετωπίσουμε γείτονα που καθημερινά έστελνε την αστυνομία στο σπίτι, με συνέπεια η οικογένεια, από φόβο, να μη βγαίνει ποτέ από το διαμέρισμα». Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και έως τώρα έχουν φιλοξενήσει 542 ανθρώπους. Η καμπάνια, όμως, άρχισε να «τρέχει» από αρχές Οκτωβρίου, όταν ήδη πρόσφυγες και Ελληνες άρχισαν να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. Ωστόσο, η ίδια εκτιμά ότι η θετική ανταπόκριση «ισοσκελίζει» τις εχθρικές αντιδράσεις. «Eχουμε και γείτονες που κουβαλούν καθημερινά ρούχα, παιχνίδια και τρόφιμα».
Προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε την έναρξη παρόμοιου προγράμματος φιλοξενίας και η ΜΚΟ Praksis. «Είμαστε στη διερευνητική περίοδο, εξετάζουμε τις αιτήσεις ενδιαφερομένων», λέει η υπεύθυνη Δανάη Βαλλιανάτου. «Προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τη σχέση της κάθε οικογένειας με τη γειτονιά, αλλά και την προϊστορία κάθε γειτονιάς με το προσφυγικό», προσθέτει, «άλλες γειτονιές έχουν ήδη εξοικειωθεί με τους ξένους και άλλες εμφορούνται από προκαταλήψεις».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ