αξιοποιώντας τις δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η AirBnb, μέσω της οποίας διατίθενται ήδη προς ενοικίαση πάνω από 30.000 σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν σπεύσει να επωφεληθούν της απελευθέρωσης της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων, καθώς από τον Νοέμβριο του 2015 αυτή μπορεί να γίνει χωρίς την έκδοση Ειδικού Σήματος ΕΟΤ. Ετσι, το μόνο που απαιτείται από τον ιδιοκτήτη, είναι να εγγραφεί σε κάποια από τις σχετικές πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων, να καταχωρίσει τα στοιχεία του όπως και του ακινήτου και να ξεκινήσει να εισπράττει μισθώματα, χωρίς κάποια άλλη έννομη υποχρέωση.
Πλέον, όπως αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Μερεκούλιας, επικεφαλής του Τομέα Μελετών και Εκτιμήσεων της Δανός Α.Ε./BNP Paribas Real Estate, μόνο στην περιοχή της Αθήνας και μόνο από την πλατφόρμα της AirBnB διατίθενται προς ενοικίαση περίπου 2.500 ακίνητα. Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, το μέσο εισόδημα για κάθε καταχώριση ανέρχεται σε 753 ευρώ/μήνα, αν και η πληρότητα για το σύνολο της Αττικής διαμορφώνεται σε 48,6%. Η δημοφιλέστερη περιοχή της Αθήνας είναι το Κουκάκι. Στον αντίποδα, οι λιγότερο δημοφιλείς περιοχές εξασφαλίζουν εισόδημα της τάξεως των 466 ευρώ/μήνα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων, ακόμα και αυτό το ποσό κρίνεται λίαν ικανοποιητικό για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, δεδομένου ότι τα χρήματα προεισπράττονται, ήτοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη φερεγγυότητα του ενοικιαστή, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των μακροχρόνιων μισθώσεων. Η AirBnb κρατά ως προμήθεια το 10% της αξίας της κάθε μίσθωσης, εισπράττοντας το 3% από τον ιδιοκτήτη και το 7% από τον ενοικιαστή.
Ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά με όρους επιχειρηματικούς, κάτι που τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι στην Αθήνα το 43% των καταχωρίσεων είναι πολλαπλές, δηλαδή ένας ιδιοκτήτης που καταχωρίζει πολλά διαφορετικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον κ. Μερεκούλια, «υπάρχουν επενδυτές που αγόρασαν παλιά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησαν σε κάποιες εργασίες ανακαίνισης και ξεκίνησαν να τα μισθώνουν μέσω της εν λόγω διαδικτυακής πλατφόρμας. Ελληνες, αλλά κυρίως ξένοι επενδυτές, αγόρασαν ακίνητα σε περιοχές όπως Κουκάκι, Πλάκα, Ψυρρή, Γκάζι κ.λπ. μεγάλης παλαιότητας και με κόστος έως και 100.000 ευρώ, προκειμένου να επωφεληθούν αυτής της νέας τάσης». Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν δημιουργηθεί ακόμη και εταιρείες που διαχειρίζονται για λογαριασμό ενός ιδιοκτήτη τα ακίνητα που μισθώνει μέσω Airbnb, όπως π.χ. η eazybnb, η οποία αναλαμβάνει την πλήρη διαχείριση του ακινήτου στο Airbnb, από την επαγγελματική φωτογράφιση για την καταχώριση και τη διαχείριση των κρατήσεων, μέχρι τη συντήρηση και καθαριότητα του χώρου, έναντι ποσοστού της τάξης του 15-20% επί του μισθώματος. Επίσης, ανάλογες υπηρεσίες παρέχουν η guesteasy και η Airbnb management in Greece.
Πέραν των παραπάνω, στην αγορά καταγράφονται και φαινόμενα εξώσεων σε μακροπρόθεσμους ενοικιαστές, καθώς οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερα έσοδα, αξιοποιώντας τη νέα αυτή τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οπως τονίζει ο κ. Μερεκούλιας, «χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της περιοχής των Χανίων, όπου οι καταχωρίσεις στην Airbnb αυξήθηκαν από 800 σε 1.600, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακίνητα για μακροπρόθεσμες μισθώσεις». Το φαινόμενο βέβαια αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι ή η Βαρκελώνη, όπου πολλά σπίτια δεν διατίθενται πλέον για μόνιμους ενοικιαστές αλλά μόνο για ταξιδιώτες.
Έντυπη