To μπαράζ των άσχημων νέων για το τραπεζικό σύστημα που χτυπά και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού σημαίνει μόνο ένα πράγμα: το επόμενο στάδιο της
χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και που άφησε πληγές αλλά και άλυτα προβλήματα, είναι ήδη εδώ.
Κόκκινα δάνεια, σκάνδαλα, πρόστιμα, περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, κλείσιμο επενδυτικών θέσεων, ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα των τραπεζών χτυπούν τις αγορές, στέλνουν τις μετοχές των τραπεζών σε ιστορικά χαμηλά και αφήνουν πολλούς να αναρωτιούνται αν όλο αυτό τελειώσει με ένα “ηχηρό” bail-in που θα σημάνει την αρχή ενός νέου γύρου φόβου και πανικού.
Η Ιταλία και ο πονοκέφαλος της Monte
Το φετινό φθινόπωρο προβλέπεται ιδιαίτερα μαύρο, και το… σήμα είχε δοθεί ήδη από το καλοκαίρι. Η ιταλική τραπεζική κρίση προκάλεσε σεισμικές δονήσεις το καλοκαίρι και μετά το Brexit, ενώ οι φόβοι γύρω από την παλαιότερη τράπεζα της χώρας, την Monte dei Paschi, “καλά κρατούν” καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσει να βρει τα 5 δισ. ευρώ σε μετρητά για το σχέδιο διάσωσής της. Μια οικονομική κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα απειλήσει με “μετάδοση” σε όλη την Ευρώπη, η οποία ήδη… παραπαίει από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Η στασιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης, τα συνεχιζόμενα σοβαρά προβλήματα των ιταλικών τραπεζών, και τις δημοσιονομικές ανησυχίες είναι πιθανό να προκαλέσουν τις αρνητικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων. Η DBRSέχει θέσει το rating της Ιταλίας ( A) “υπό αξιολόγηση με αρνητικές επιπτώσεις” από τις αρχές Αυγούστου, λόγω της ιταλικής τραπεζικής κρίσης αλλά και της αβεβαιότητας γύρω από το δημοψήφισμα.
Σε περίπτωση υποβάθμισης από την DBRS, το κόστος χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών από την κεντρική τράπεζα θα εκτοξευτεί, προσθέτοντας νέο “βάρος” στα ήδη τεράστια προβλήματα του κλάδου, και αυτό θα προκαλέσει ένα νέο κύμα αναταραχής στις αγορές.
H βόμβα από την Commerzbank
Σειρά πήρε η Γερμανία, η οποία πλέον είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του τυφώνα που σαρώνει τις αγορές. Όλα ξεκίνησαν με την Deutsche Bank, ωστόσο και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Commerzbank, είναι αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα.
Οι ανησυχίες για την Commerzbank κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν παρουσίασε ένα ακόμη σχέδιο για να ανακτήσει τη θέση της και να ενισχύσει την κερδοφορίας της, αυτή τη φορά περικόπτοντας μία στις πέντε θέσεις εργασίας, περί τις 10.000 συνολικά, με αποτέλεσμα η μετοχή της να βουτά συμμετέχοντας στο γενικότερο sell-off που χτύπησε τον τραπεζικό κλάδο.
Το μέγεθός της πλέον έχει συρρικνωθεί στα επίπεδα που ήταν πριν από την εξαγορά της Dresdner Bank του 2008, ενώ η κεφαλαιοποίηση της από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει άνω του 40%..
O γίγαντας γονατίζει
Η βόμβα που έσκασε από τις αποκαλύψεις ότι ορισμένα hedge funds μείωσαν ή απέσυραν την έκθεσή τους προς την Deutsche Bank, έκαναν τον γερμανικό γίγαντα να αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη ανησυχία στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την μετοχή της να υποχωρεί έως και 9% την Παρασκευή σε νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από τα 10 ευρώ. Οι νέοι τριγμοί στην τράπεζα – μετά το πρώτο σοκ από τα stress tests το καλοκαίρι – ξεκίνησαν πριν 15 περίπου μέρες όταν το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρότεινε πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολ. (περίπου ίσο με την σημερινή κεφαλαιοποίηση της τράπεζας) για τις έρευνες που διεξάγονται σε τίτλους ενυπόθηκων δανείων από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Αυτό έφερε στην νέους φόβους για το κατά πόσο η γερμανική τράπεζα θα μπορέσει να επιβιώσει.
Οι φόβοι για τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό εντάθηκαν με τα 2ετή CDS να εκτοξεύονται, το short selling να πολλαπλασιάζεται και τα ομόλογα CoCos να αγγίζουν νέα χαμηλά, παρά την προσπάθεια καθησυχασμού των αγορών που έχει γίνει τόσο από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, όσο και από την διοίκηση της ίδιας της Deutsche Bank, με τον CEO της να στέλνει σήμερα εσωτερικό σημείωμα στο προσωπικό σημειώνοντας πως υπάρχουν δυνάμεις στην αγορά που προσπαθούν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη προς την τράπεζα.
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές την στιγμή που η Γερμανία επιμένει στην κατά γράμμα εφαρμογή του νόμου του bail-in για τις ιταλικές τράπεζες, δηλαδή τους καταθέτες να σηκώνουν μέρος του βάρους των ζημιών των προβληματικών τραπεζών, η Merkel δεν θα μπορούσε πει ότι θα σώσει την δική της τράπεζα. Αλλά αυτό είναι ένα δίκοπο μαχαίρι καθώς αυτό το “Όχι”” θα οδηγούσε στην κατάρρευση ενός παγκοσμίου γίγαντα, με το χτύπημα νε είναι τεράστιο τόσο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όσο και για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τις συνέπειες του ντόμινο να μην μπορεί κανείς ούτε να τις φανταστεί.
Το σκάνδαλο με την Wells Fargo και τα πρόστιμα
Στην Ουάσιγκτον, το σκάνδαλο με την Wells Fargo, της μεγαλύτερης τράπεζας στην αγορά στεγαστικών δανείων, που αφορά τις πρακτικές της τα προηγούμενα χρόνια να ανοίγει ψεύτικους λογαριασμούς πελατών, έχει ταράξει έντονα τα νερά της αγοράς, με τα πρόστιμα των Αρχών να πέφτουν βροχή, ενώ την περασμένη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας απαγόρευσε στον διευθύνοντα σύμβουλό της John Stumpf να λάβει τα 41 εκατ. δολάρια που προβλέπονται στο πακέτο αποδοχών του, όσο διεξάγονται έρευνες.
Οκτώ χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος είναι ακόμα αντιμέτωπος με σοβαρά και δισεπίλυτα προβλήματα. Αν και οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να νοικοκυρέψουν την κατάσταση, αυτός ο δρόμος αποδείχθηκε μία τεράστια ανηφόρα με τον Mario Draghi τελικά να διαμηνύει ότι η Ευρώπη είναι overbanked στέλνοντας το σαφές μήνυμα ότι δεν χωράνε και δεν αντέχουν πια τόσες τράπεζες στο σύστημα…
capitalgr