Από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων
Βαριές ποινές επιβλήθηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε βάρος δύο αλλοδαπών οι οποίοι
κατηγορούνταν σε ξεχωριστές υποθέσεις διακίνησης μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας.
Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο 61χρονο Τούρκο ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από ενάμιση χρόνο ανοικτά της Κάσου να μεταφέρει με ιστιοφόρο σκάφος με 43 αλλοδαπούς, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 80.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, καθώς και 6 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 3000 ευρώ για την παράνομη είσοδο στη χώρα, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 92 χρόνια και 3 μήνες (από τα οποία θα εκτίσει τα 25 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 441.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν στις 3 τα ξημερώματα στις 6 Μαΐου 2015 όταν ιστιοφόρο σκάφος εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή «Τρούτσουλα» που βρίσκεται νότια της Κάσου, να πλέει ακυβέρνητο με τους αλλοδαπούς, ενώ ένας μετανάστης βρισκόταν μέσα στο νερό χωρίς σωσίβιο!
Σκάφος και αλλοδαπούς εντόπισε ο καπετάνιος Γιώργος Μανούσος και το τετραμελές πλήρωμα του πλοίου «Kasos Princess» μαζί με τους δύο λιμενικούς που επέβαιναν σε αυτό.
Άμεσα ξεκίνησε η διάσωση των παράτυπων μεταναστών, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν αλλοδαποί και ιστιοφόρο με το πλοίο «Kasos Princess», με ασφάλεια στο λιμάνι της Κάσου.
Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για 43 αλλοδαπούς εκ των οποίων 34 άνδρες, 7 γυναίκες και 2 παιδιά από την Συρία, το Ιράν, αλλά και το Αφγανιστάν.
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου που έγινε στους αλλοδαπούς, νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας επιβιβάστηκαν εκ νέου στο «Kasos Princess» και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα Πηγάδια Καρπάθου όπου και παραδόθηκαν στους λιμενικούς.
Εξεταζόμενος προανακριτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 61χρονος Τούρκος είχε αποδεχτεί ότι αυτός έκανε την μεταφορά των αλλοδαπών, ενώ αναγνωρίστηκε και από τους μεταφερόμενους.
Αλλά και ενώπιον της ανακρίτριας ο 61χρονος φέρεται να είπε ότι εν γνώσει του έκανε τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών στην περιοχή μας για την οποία θα ελάμβανε συνολικά το ποσό των 15.000 ευρώ από τα μέλη του κυκλώματος με τα οποία συνεργάστηκε. Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως έλαβε το ποσό των 1000 ευρώ ως προκαταβολή κα με σκοπό να μεταφέρει τους αλλοδαπούς στην Ιταλία και όχι στην Κάσο όπως τελικά έγινε. Ο 61χρονος φέρεται να αποδέχτηκε ότι και άλλη φορά έχει κάνει μεταφορά παράτυπων μεταναστών.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Τούρκος με σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές όπου και θα επιστρέψει μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου.
Μετέφεραν 40 Σύριους
Συνολική ποινή κάθειρξης 88 ετών και 3 μηνών καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 421.000 ευρώ επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 35χρονο Τούρκο για την μεταφορά 40 Σύριων προσφύγων στη Λέρο.
Συνολική ποινή κάθειρξης 88 ετών και 3 μηνών καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 421.000 ευρώ επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 35χρονο Τούρκο για την μεταφορά 40 Σύριων προσφύγων στη Λέρο.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο όπως κατηγορούνταν τον 35χρονο στον οποίο και επέβαλε ποινή 10 ετών κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, καθώς και 6 μήνες φυλάκιση και 3000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Από την παραπάνω ποινή ο 35χρονος θα εκτίσει τα 25 χρόνια βάση νομοθεσίας.
Σημειώνεται πως στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και 22χρονος Ουκρανός ο οποίος κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν μεσημβρινές ώρες της 8ης Μαΐου 2015 ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Λέρου για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή «ΒΑΘΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ», το οποίο αποβίβαζε πιθανόν παράνομα εισελθόντες αλλοδαπούς.
Άμεσα στην περιοχή μετέβη προσωπικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπου εντόπισε σημαντικό αριθμό αλλοδαπών να κινείται σε δύσβατο μονοπάτι, οι οποίοι λίγο αργότερα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
Συνολικά είχαν συλληφθεί 25 άνδρες, 7 γυναίκες που συνόδευαν 8 παιδιά όλοι Συριακής καταγωγής.
Παράλληλα πληρώματα ναυαγοσωστικού και περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισαν το ιστιοφόρο. Μόλις οι δύο διακινητές είδαν τα πλωτά του Λιμενικού αρχικά κρύφτηκαν εντός του σκάφους και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή προς την ομώνυμη παραλία, όπου αποβιβάστηκαν και συνελήφθησαν.
Από το Λιμεναρχείο Λέρου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος.
ΡΟΔΙΑΚΗ