Επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας
Από τις αρχές του 2017 θα επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων με αποτέλεσμα όσοι αποφασίσουν να πωλήσουν σπίτια, λοιπά κτίσματα,
οικόπεδα ή αγροτεμάχια να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πλήθος από παγίδες υπερφορολόγησης.
Η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων ανεστάλη το Δεκέμβριο του 2014 για δύο χρόνια, για το 2015 και το 2016, με νομοθετική ρύθμιση. Ο λόγος ήταν ότι η επιβολή απέτυχε εξαιτίας της απίστευτης πολυπλοκότητας των διαδικασιών εφαρμογής του.
Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ. Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων που είναι με τη σειρά της αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε σεναρίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ αναφέρεται ότι ο φόρος υπεραξίας δρα αντιαναπτυξιακά εμποδίζοντας την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, καθώς οποιοσδήποτε αγοράζει ακίνητο αναγκάζεται να προεξοφλήσει από τώρα τον φόρο που θα πληρώσει στο μέλλον.
Κατά τον Σύνδεσμο απαιτείται η δραστική απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης, η δημιουργία ενός πιο λειτουργικού πλαισίου για τη δυνατότητα αξιοποίησης ή διάθεσης ακινήτων με πολλούς συνιδιοκτήτες και η διαχρονική τοποθέτηση των αντικειμενικών αξιών λίγο κάτω από τις ελάχιστες διαθέσιμες αγοραίες.
ependisinews.gr