Μόνο αν αντιμετωπίσουμε τα κόκκινα δάνεια αυτή η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα πάει χαμένη, όπως οι άλλες, είπε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην πολιτική εκδήλωση της
Ομάδας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός ανέφερε πως η ανάπτυξη που αναμένεται εφέτος, το 2017 και το 2018, δεν σημαίνει ότι θα είναι βιώσιμη αν δεν γίνουν και άλλα βήματα μεταξύ των οποίων να προχωρήσει το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας. Σημείωσε πως με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και με το παράλληλο τραπεζικό σύστημα (σ.σ. Αναπτυξιακή τράπεζα, συνεργασία με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού και συνεταιριστικές τράπεζες) θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης.
Προανήγγειλε τη δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ τόνισε πως αυτό που θέλει η Κυβέρνηση είναι επενδυτές στα κόκκινα δάνεια οι οποίοι θα μπουν και θα βοηθήσουν την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως μια καλή συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα για το χρέος θα είναι καλό για τους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν για μακρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.
Είπε επίσης πως οι ρυθμιστικές αλλαγές που έχουν γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης μετά το 2010 δεν είναι κοντά στο να αποτρέψουν μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, διότι η ΕΕ δεν έχει καταλήξει στο μοντέλο του τραπεζικού συστήματος που θα εξυπηρετεί την οικονομία, και αυτό θα είναι η μάχη των επόμενων ετών μέσα στην ΕΕ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε το πρόβλημα που έχει η αριστερά να στελεχώσει όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα άλλα ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση προκειμένου να εφαρμόσει με αυτό τον τρόπο την πολιτική της. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον έλεγχο που πρέπει να ασκεί στο τραπεζικό σύστημα το κράτος μέσω του ΤΧΣ, δηλώνοντας πως εξετάζεται στο μέλλον ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών να μετατρέπεται σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του δημοσίου. Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ ο κ. Τσακαλώτος είπε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωσή τους ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι στόχος η πώληση αλλά η αξιοποίηση των ΔΕΚΟ ώστε μέρος των εσόδων να πάει στο χρέος και το υπόλοιπο σε επενδύσεις.
capitalgr