Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ούτε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα
Για «τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία», δόθηκε αργά σήμερα το απόγευμα, συνέντευξη τύπου στο ΕΚ στο Στρασβούργο, με την πρωτοβουλία
δύο ευρωβουλευτών της Ενωτικής Αριστεράς και την παρουσία δύο Τούρκων δημοσιογράφων κουρδικής καταγωγής.
Την πρωτοβουλία είχαν οι ευρωβουλευτές Μαρτίνα Μισέλ και Μαρι-Κριστίν Βερζιά, οι δε δημοσιογράφοι που ζουν και εργάζονται στην Ευρώπη ήταν η Χαβάλ Ασλάν και ο Μαξίμ Ντεμιράλ.
Παίρνοντας το λόγο η ευρωβουλευτής Μ-Κ Βερζιά επιχείρησε να παρουσιάσει την «ελευθερία του λόγου» στην Τουρκία με αριθμούς.
Το 2012 ήδη οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα μιλούσαν για την Τουρκία ως «την πιο μεγάλη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο αναλογικά με τον πληθυσμό της». Εν τω μεταξύ η κατάσταση δεν καλυτέρευσε και ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Μέσα σε μια μόνο μέρα, στις 27 Ιουλίου, εξήγησε η ευρωβουλευτής, η τουρκική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο 45 εφημερίδων, 16 τηλεοπτικών καναλιών, 3 ειδησεογραφικών πρακτορείων, 15 περιοδικών, 29 εκδοτικών οίκων. Ακύρωσε 600 δημοσιογραφικές ταυτότητες και φυλάκισε 200 δημοσιογράφους εκ των οποίων οι μισοί είναι ακόμα στις φυλακές» υπογράμμισε.
Ως σύμβολο αυτής της καταπίεσης η κα Βερζιά πρόκειται να υποστηρίξει για το βραβείο Ζαχάρωφ, την υποψηφιότητα του πρώην αρχισυντάκτη της Τζουμχουριέτ, Can Düdar.
Η άλλη πρόσφατη «σκανδαλώδης» παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης είναι η απαγόρευση μετάδοσης στην Τουρκία, μέσω Eutelsat του κουρδικού καναλιού Med Nuce (Κουρδικά Νέα) .
Σύμφωνα με την κα Βερζιά η οποία είναι και νομικός, η Τουρκία δεν είχε βασικά κανένα δικαίωμα για αυτήν την απαγόρευση γιατί το κανάλι δεν έχει την έδρα του στην Τουρκία.
«Το Med Nuce είναι κουρδικό» εξήγησε, «αλλά δεν εκπέμπει από την Τουρκία. Έχει την έδρα του στη Νορβηγία, η παραγωγή γίνεται στη Σουηδία, τα στούντιο βρίσκονται στο Βέλγιο όπου γίνεται και η σύνδεσή του με την Εutelstat. Δεν βλέπω τι σχέση έχει με την Τουρκία. Νομίζω ότι η Εutelstat έπρεπε να είχε ρωτήσει τους Ρυθμιστές (οπτικοακουστικών) των τριών αυτών χωρών πριν ικανοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας. Θα ξεκινήσουμε δικαστική διαμάχη για το θέμα» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ασκηθεί παράλληλα πίεση στις τρεις εμπλεκόμενες χώρες, Νορβηγία, Σουηδία και Βέλγιο, προκειμένου «να κάνουν και αυτές παρέμβαση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που τις αφορά».
Το παράδειγμα της Eutelsat χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων και ο δημοσιογράφος Μαξίμ Ντεμιράλ, για να καταδείξει πως συχνά ο Ερντογάν κατορθώνει να εξασφαλίζει την συνενοχή της Ευρώπης.
Η Χαβάλ Ασλάν περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση των συναδέλφων της στην Τουρκία και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο χθεσινό κλείσιμο του καναλιού HAYAT TV, την κατάσχεση του τεχνικού εξοπλισμού και την καταδίωξη των δημοσιογράφων.
newsbeast.gr