Αλεξάνδρας Γκίτση
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:30 το μεσημέρι της Κυριακής η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους Θεσμούς, με τον υπουργό να δηλώνει εξερχόμενος της συνάντησης ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για το θέμα
του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ωστόσο απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά για να κλείσει η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση αφού υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών σε αρκετές λεπτομέρειες.
Μεταξύ αυτών που χρήζουν έγκρισης από τους Θεσμούς είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας, δηλαδή ποιες εταιρείες και με βάση ποια κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν στην προωθούμενη ρύθμιση. Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι τα χρέη προς το δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι φόροι υπέρ τρίτων όπως ΦΠΑ, ΦΜΥ, θα εξαιρούνται της ρύθμισης. Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει ποια θα είναι η ισχύς του νόμου με την ελληνική πλευρά να προτείνει να έχει διετή ισχύ, και με τους Θεσμούς να κάνουν λόγο για ένα έτος.
Για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα. Νωρίτερα οι θεσμοί ενημερώθηκαν από τον υπουργό για τα νομοσχέδια που προωθούνται στη Βουλή και αφορούν την υπηρεσία μίας στάσης για τις επιχειρήσεις, για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι βασικές αρχές του εξωδικαστικού
Σημειώνεται πως στόχος του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι η διαμόρφωση κριτηρίων επιλεξιμότητας της επιχείρησης. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα διαφοροποιούνται αναλόγως του τζίρου και των χρεών της επιχείρησης (ατομικές επιχειρήσεις, τήρηση απλογραφικών & διπλογραφικών βιβλίων). Τα επικρατέστερα κριτήρια επιλεξιμότητας θα περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο μεταβλητές/δείκτες που θα έχουν συνάφεια με την κερδοφορία της επιχείρησης (κέρδη EBITDA), την αναλογία των συνολικών υποχρεώσεων προς τον τζίρο της επιχείρησης, την καθαρή θέση της, τον συσχετισμό των μεικτών κερδών με τον τζίρο κ.ά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο προσδιορισμός των συνολικών χρεών θα γίνεται από τον επιχειρηματία, ενώ θα μπορεί να μην προβαίνει στη ρύθμιση μέρους αυτών σε περίπτωση που δεν το επιθυμεί.
Σημειώνεται επίσης πως από τη στιγμή που ο επιτηδευματίας θα υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό, καταργείται αυτόματα οποιοδήποτε τραπεζικό απόρρητο και πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό όσοι επιχειρηματίες έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για φοροδιαφυγή (απόκρυψη εισοδημάτων), εξαιρουμένων όμως εκείνων που ενώ έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το “πάγωμά” τους, ενώ το “κούρεμα” της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση.
Σε ό,τι αφορά οφειλές προς το Δημόσιο, όπως εκείνες του ΦΠΑ και ΦΜΥ (παρακρατούμενοι φόροι), αν και υπόκεινται σε ρύθμιση δεν προβλέπεται το “κούρεμά” τους.
Σε περίπτωση κακόπιστου πιστωτή, ο οποίος έχει ωφέλεια από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του υπόχρεου, το εργαλείο του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν μπορεί να προσφέρει λύση.