Μανταλένας Πίου
Στην Αίγυπτο μεταβαίνει την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την τριμερή διάσκεψη κορυφής, Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου, τροφοδοτώντας τις φήμες που θέλουν μέσα στον μήνα αυτό να
ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, εξέλιξη που, αν επιβεβαιωθεί, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο όσο και στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah el- Sisi έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα μπορούσε να δεχθεί την οριοθέτησης της αιγυπτιακής ΑΟΖ με την Ελλάδα. Μάλιστα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Shorouk, ανέφερε ότι η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.
Σε πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών επεβεβαιώθηκε το καλό κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τον Ιραηλινό ομόλογό του Yuval Steinitz.
Η υπογραφή της συμφωνίας δίνει τη δυνατότητα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ισραήλ και παράλληλα συνιστά την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων του Καστελλόριζου και της Μεγίστης, των δύο ελληνικών νησιών, για τα οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι έχουν δική τους ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η αμφισβήτηση της Αγκυρας αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, να αποτρέψει την τριπλή οριοθέτηση Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας, που δημιουργούν τρόπον τινά μία «ενιαία» ζώνη εκμετάλλευσης ικανής να επεκταθεί ως το Ισραήλ, από την οποία αποκλείεται η Τουρκία και οι όποιες διεκδικήσεις της σε υδρογονάθρακες στην ευρύτατη αυτή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Al Shorouk, το Κάιρο έχει αποφασίσει να αμβλύνει τη θέση του απέναντι στις ελληνικές απαιτήσεις, κάτι που οφειλόταν στην ελληνοτουρκική διαφωνία για δύο νησιά στα νερά της Μεσογείου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη την ίδια κυβερνητική πηγή.
H επιθυμία του Καΐρου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα αποσκοπεί στην επίσπευση των ερευνών και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή, προκειμένου να επωφεληθεί η αιγυπτιακή οικονομία, που ταλανίζεται από πολλά προβλήματα. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι συμφωνίες συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου μπορούν να ικανοποιήσουν τα τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο.
Η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της ερχόμενης εβδομάδας εκτός από το ενεργειακό, περιλαμβάνει ακόμα την ασφάλεια, το προσφυγικό, την οικονομική ανάπτυξη της ανατολικής Μεσογείου, τις κοινές επενδύσεις ναυτικού περιεχομένου και διαλιμενικής συνεργασίας, τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού κ.λπ.
Στον τομέα της Ενέργειας, πέρα από την ΑΟΖ αναμένεται να συζητηθούν και οι αγωγοί μεταφοράς αερίου, καθώς το Κάιρο επιδιώκει ενεργό ρόλο στη διακίνηση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι πρόσφατα το Κάιρο «πάγωσε» τα σχέδια για μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο. Η αιτία ήταν μία απόφαση της διεθνούς διαιτησίας, που έκρινε ότι κρατικές αιγυπτιακές εταιρείες χρωστούν 1,76 δισ. δολάρια στην δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού του Ισραήλ, την IEC. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ζήτησε από το Τελ Αβίβ να αποσύρει τη διεκδίκηση αυτή, μαζί με άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν στη διαιτησία σχετικά με το αέριο, προκειμένου να δώσει εκ νέου το «πράσινο» φως.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ