Πότε επιτρέπεται από το νόμο η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και των φωτογραφιών προσώπων που διώκονται (Εγκύκλιος Εισαγγελίας ΑΠ)
Με την εγκύκλιο 4/2016 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας διωκόμενων προσώπων
κατά το άρθρο 2 περ. β’ του Ν. 2472/97 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Με την εν λόγω εγκύκλιο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισημαίνει την ανάγκη αξιοποίησης από τις διωκτικές αρχές των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία των πληροφοριών.
Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία επισημαίνει ότι στις περιπτώσεις που συντρέχει νόμιμη περίπτωση δημοσιοποίησης των στοιχείων ταυτότητας και των φωτογραφιών προσώπων που διώκονται, επιβάλλεται όπως η διατασσόμενη δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων να μην περιορίζεται μόνο στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά, δια μέσου αυτής, να επεκτείνεται σε όλα τα ΜΜΕ, στις διεθνείς ευρωπαϊκές αστυνομικές και διωκτικές αρχές, καθώς και στους αντίστοιχους διαδικτυακούς τόπους αυτών, στα πλαίσια της υφιστάμενης διακρατικής αστυνομικής συνεργασίας (EUROPOL, INTERPOL, www.eumostwanted.eu(link is external). κ.λ.π.)
Πότε συντρέχει νόμιμη περίπτωση δημοσιοποίησης στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών διωκόμενων προσώπων;
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 περ. β’ του Ν. 2472/97, ως ισχύει, οι Εισαγγελείς έχουν τη δυνατότητα έκδοσης διατάξεων δημοσιοποιήσεως των στοιχείων ταυτότητας των προσώπων, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις ή εκκρεμούν καταδίκες για τα αναφερόμενα στο άρθρο 3§2 β’ του ίδιου νόμου εγκλήματα που τιμωρούνται: “…ως κακουργήματα ή πλημμελήματα με δόλο και ιδίως εγκλημάτων κατά της ζωής, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κατά της προσωπικής ελευθερίας, κατά της ιδιοκτησίας, κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων, παραβάσεων της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, επιβουλής της δημόσιας τάξης, των τελουμένων σε βάρος ανηλίκων θυμάτων…. καθώς επίσης στις περιπτώσεις εγκλημάτων, των οποίων ο δράστης κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και διαφεύγει τη σύλληψη ή είναι αγνώστου διαμονής….”
Όπως προκύπτει και από την ίδια τη διατύπωση του ν. 2472/1997, η κατά τα ανωτέρω δημοσιοποίηση αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.
Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν ενεργοποιήσει σε αρκετές περιπτώσεις τις προαναφερθείσες διατάξεις του ν. 2472/1997, υποβάλλοντας αιτήματα δημοσίευσης.
Στις περιπτώσεις αυτές, μετά την έκδοση της σχετικής εισαγγελικής διάταξης, τα στοιχεία αναρτώνται στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr(link is external)), με σκοπό την ενεργοποίηση του κοινού και την απόκτηση πληροφοριών.
Πλην όμως οι συγκεκριμένες δημοσιοποιήσεις καίτοι πραγματοποιούνται σε ιστότοπο ελληνικής αρχής είναι,λαμβανομένης υπόψη της ευρυζωνικότητας του διαδικτύου, προσβάσιμες διεθνώς.
Ολόκληρη την εγκύκλιο 4/2016 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μπορείτε να βρείτε εδώ.
Lawspot