Αναγκαία χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του χρέους ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου, την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμούσε ότι δεν είναι βιώσιμο και ζητούσε «σοβαρές» μεταρρυθμίσεις – Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, λέει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα και όχι το χρέος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός «πυρετός» για το ελληνικό χρέος. Το σκηνικό έχει μεταφερθεί αυτές τις μέρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού -και δη, στην Ουάσινγκτον- με αφορμή την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Παρόντος, στην αμερικανική πρωτεύουσα, και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος αναμένεται να έχει σειρά σημαντικών επαφών, φαίνεται ότι το «τοπίο» που διαμορφώνεται δεν απέχει απ’ όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής. Ήτοι, η αμερικανική πλευρά (ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου και το ΔΝΤ) επιμένει ότι είναι μείζον ζήτημα για την Ελλάδα να καταστεί βιώσιμο το χρέος, προκρίνοντας τη λύση της αναδιάρθρωσης, ενώ, από την άλλη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχοντας μπροστά τους και τις γερμανικές εκλογές του 2017, επιμένει ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος.
Αναλυτικότερα, ο Τζακ Λιου, σε παρέμβασή του, μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Ελλάδας, υπογράμμισε: «Έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το χρέος, εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης».
«Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι. Ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος» υπογράμμισε.
Ακόμη, ο κ. Λιου επισήμανε ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται, όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Έτσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται, όταν η οικονομία συρρικνώνεται».
Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, «καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι. Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοιχτό το ερώτημα για το πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό, και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασιστεί, τόσο το καλύτερο».
Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις
Σε ανάλογο μήκος κύματος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα νωρίτερα ή αργότερα από τις γερμανικές εκλογές, υπογράμμισε ωστόσο ότι το ελληνικό χρέος, την στιγμή αυτή, δεν είναι βιώσιμο. «Χρειάζεται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις» εξήγησε, για να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. «Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» σημείωσε με νόημα.
Σόιμπλε: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα
Εκ διαμέτρου αντίθετη, ωστόσο, είναι η στάση του Βερολίνου, όπως εκφράστηκε, για μια ακόμα φορά, από τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε δηλώσεις του, το βράδυ της Πέμπτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα» και τόνισε ότι «όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό».
«Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στην επικεφαλής του ΔΝΤ και στον Αμερικανό ομόλογό του, που έθεσαν ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους.
Όλα αυτά, φυσικά, σημαίνουν ότι η αβεβαιότητα παρατείνεται, ενώ καθιστούν εξαιρετικά δυσχερές το έργο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον…