Οι διαφωνίες και οι προτάσεις
Ανοιχτά παραμένουν ακόμη τα κρίσιμα ζητήματα επί του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές επιχειρήσεων προς τράπεζες, Δημόσιο και
Κυβέρνηση και θεσμοί θα αναζητήσουν τον τρόπο να μειωθεί η απόσταση που τους χωρίζει. Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, οι δύο πλευρές καλούνται να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο το οποίο θα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επαναφορά στην «κανονικότητα» χιλιάδων επιχειρήσεων και να «απαλλάξει» το τραπεζικό σύστημα από ένα σημαντικό αριθμό κόκκινων δανείων.
Αν και από την πλευρά του υπουργού Οικονομίας δόθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει συμφωνία, αυτή φαίνεται να περιορίζεται μόνο στην αναγκαιότητα του μηχανισμού εξωδικαστικής διευθέτησης.
Τις προηγούμενες ημέρες συνεχίστηκαν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και η σημαντικότερη διαφωνία φέρεται να έγκειται στο ποιες επιχειρήσεις θα υπαχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Οι δανειστές επιθυμούν την υπαγωγή των επιχειρήσεων εκείνων μόνο που έχουν μεσαία και μεγάλα χρέη, κάτι που εάν ισχύσει εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός της διαδικασίας περί τις 300.000 επιχειρήσεις.
Οι επιφυλάξεις των θεσμών έχουν να κάνουν με τον όγκο των υποθέσεων που θα κληθούν να αναλάβουν οι 2.500 μεσολαβητές που είναι μέχρι σήμερα πιστοποιημένοι.
Γι’ αυτό και προτείνουν, η εξωδικαστική οδός με τη συμβολή των διαμεσολαβητών να ισχύσει για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ για τις μικρές να ακολουθηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία αξιολόγησης των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων, στην οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα και ακολούθως το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
ependisinews.gr