Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις που διεξάγονται για λόγους εκπαίδευσης και ετοιμότητας των στρατευμάτων σε περίπτωση που χρειαστεί ποτέ να υπάρξει ένοπλη επέμβαση
Με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας στην Ευρώπη, Πακ Γιουν Σικ, προειδοποίησε τη μεγάλη Βρετανία να μη διανοηθεί να συμμετάσχει στις στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο στα νότια της κορεατικής χερσονήσου.
Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις που διεξάγονται για λόγους εκπαίδευσης και ετοιμότητας των στρατευμάτων σε περίπτωση που χρειαστεί ποτέ να υπάρξει ένοπλη επέμβαση.
Με έντονο ύφος, ο Πακ είπε: «Η κατάσταση στη κορεατική χερσόνησο είναι στο χείλος του πολέμου, εξαιτίας των ασταμάτητων στρατιωτικών επιχειρήσεων από τους Αμερικανούς και τους Νοτιοκορεάτες που στοχεύουν εμάς. Τώρα θέλει να συμμετάσχει και η Βρετανία, στέλνοντας τα μαχητικά Typhoon στις ασκήσεις στις 4-10 Νοέμβρη. Αυτή είναι μια εχθρική κίνηση, η ανοιχτή συμμαχία με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, εναντίον μας».
«Οι Βρετανοί λένε ότι η άσκηση δεν έχει στόχο εμάς, όμως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα λένε ανοιχτά ότι η άσκηση στοχεύει σε πιθανό χτύπημα ενάντια στις στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις».
Και συνέχισε με ειρωνικό ύφος: «Θα πρέπει, οι Βρετανοί, να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να πάρουν μαθήματα από το παρελθόν, όταν συμμετείχαν στο πόλεμο της Κορέας, όπου υπέστησαν σοβαρές απώλειες, αλλά και όταν συμμετείχαν σε πολέμους που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία των ΗΠΑ στο Ιράκ και σε άλλες χώρες, που είχαν ως αποτέλεσμα την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη».
Συνεχίζοντας τα σχόλιά του, ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Άμυνας προειδοποίησε τη Βρετανία να μη συνεχίσει αυτή την τακτική και «να αποχωρήσει από τις επιθετικές στρατιωτικές ασκήσεις αμέσως».
Αυτή η ρητορική από πλευράς Βόρειας Κορέας έρχεται στον απόηχο προηγούμενων δηλώσεων του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, που απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά αν δεχτεί απειλή από τις ΗΠΑ.
Μπορεί να μην υπάρχει ένοπλη διαμάχη εδώ και πολλές δεκαετίες, όμως πρακτικά, η Βόρεια και η Νότια Κορέα είναι ακόμα σε πόλεμο, καθώς από το 1953 που σταμάτησαν οι συρράξεις, δεν έχει υπογραφεί επίσημη συνθήκη ειρήνης.