Νένας Μαλλιάρα
Στην πρακτική ενεργοποίησή του αναμένεται να μπει πριν από το τέλος του έτους ο νόμος 4354/2015, καθώς ένας από τους πέντε φακέλους ενδιαφερομένων που
έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, βρίσκεται σε ώριμο στάδιο για τη λήψη της πρώτης άδειας εταιρίας διαχείρισης δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στην ολοκλήρωσή τους βρίσκονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας στην ισπανική Aktua, η οποία έχει συνάψει συμφωνία με την Alpha Bank από τα τέλη του 2014, με αντικείμενο την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες) της τράπεζας που ανέρχονται σε 11 δις. ευρώ. Η συμφωνία των δύο πλευρών δεν αφορά πώληση των δανείων, αλλά αποκλειστικά διαχείρισή τους μέσω της προώθησης φιλικών διακανονισμών και της εξεύρεσης συναινετικών λύσεων τις οποίες θα προωθήσει η Aktua Hellas, κοινή εταιρία των δύο πλευρών με ποσοστό συμμετοχής 55% για την Aktua Soluciones Financieras και 45% για την Alpha Bank. Στην κοινή εταιρία, η Aktua θα αξιοποιήσει την εξειδίκευσή της στη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού, εφαρμόζοντας διαδικασίες και λύσεις που βασίζονται σε εξελιγμένα συστήματα πληροφορικής.
Σημειώνεται ότι με τους Ν. 4354/2015 και Ν. 4393/2016 δόθηκε στα πιστωτικά ιδρύματα η δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης ή μεταβίβασης εξυπηρετούμενων (υπό προϋποθέσεις) και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε εταιρίες διαχείρισης και εταιρίες απόκτησης αντίστοιχα απαιτήσεων.
Το περιεχόμενο της διαχείρισης μπορεί να συνίσταται στη νομική και λογιστική παρακολούθηση, στην είσπραξη, στη διενέργεια διαπραγματεύσεων με τους οφειλέτες και στη σύναψη συμβάσεων ρύθμισης και οριστικής διευθέτησης των οφειλών, καθώς και σε κάθε άλλη πράξη διαχείρισης. Επίσης, οι εταιρίες διαχείρισης νομιμοποιούνται να ασκούν κάθε ένδικο βοήθημα και να προβαίνουν σε οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των απαιτήσεων. Ωστόσο, εξαιρέθηκε η μεταβίβαση δανείων με προσημείωση επί πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 140.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.
Βάσει του παραπάνω πλαισίου θα κινηθούν οι εταιρίες που τελικώς θα λάβουν άδεια διαχείρισης. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί στην ΤτΕ είναι πέντε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άλλες πέντε – έξι εξειδικευμένες εταιρίες έχουν ενημερωθεί αναλυτικά από την ΤτΕ, χωρίς όμως να έχουν υποβάλει αίτημα.
Βάσει του παραπάνω πλαισίου θα κινηθούν οι εταιρίες που τελικώς θα λάβουν άδεια διαχείρισης. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί στην ΤτΕ είναι πέντε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άλλες πέντε – έξι εξειδικευμένες εταιρίες έχουν ενημερωθεί αναλυτικά από την ΤτΕ, χωρίς όμως να έχουν υποβάλει αίτημα.
Το διαδικαστικό για τη χορήγηση των αδειών προβλέπει την ολοκλήρωση του φακέλου του ενδιαφερόμενου και από την υποβολή του πλήρους φακέλου η ΤτΕ έχει μέγιστο περιθώριο δύο μηνών για να προχωρήσει στην έκδοση της άδειας. Η άδεια δίνεται με απόφαση της Επιτροπής ΕΠΑΘ (Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων), ενώ προηγουμένως ενημερώνεται σχετικά και το Υπουργείο Οικονομικών για να εκφράσει γνώμη εντός δεκαημέρου.
Από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα έχει παρέλθει μεγάλο διάστημα για την έκδοση της πρώτης άδειας, ενώ δεν αναμένεται μαζικά χορήγηση αδειών. Και αυτό λόγω των λεπτομερών προαπαιτούμενων για τη συμπλήρωση των φακέλων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, για την υποβολή ολοκληρωμένου αιτήματος αδειοδότησης, ο σχετικός φάκελος πρέπει να περιέχει λεπτομερή στοιχεία για την προέλευση των κεφαλαίων της εταιρίας διαχείρισης και της μετοχικής της σύνθεσης μέχρι το επίπεδο τελικού ιδιοκτήτη. Μάλιστα, ο έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων της εταιρίας περνά από όλους τους εμπλεκόμενους είτε στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας είτε στη στελέχωσή της.
Επιπλέον, ζητούνται στοιχεία διαδικαστικά για τη λειτουργία της εταιρίας διαχείρισης, αναλυτικό business plan και η τελική σύμβασή της με την τράπεζα με την οποία θα συνεργαστεί, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση δανείων της.
Παράλληλα με τα διαδικαστικά της λειτουργίας της, ζητούνται και στοιχεία για το πώς η εταιρία διαχείρισης θα στελεχώνεται, πώς θα πραγματοποιεί την αξιολόγηση των στελεχών της και τον εσωτερικό έλεγχο των πεπραγμένων της (μέσω internal auditor).
Πρόκειται για μία ενδελεχή αξιολόγηση “fit and proper”, η οποία είναι μεν οικεία στις τράπεζες και στις εσωτερικές μονάδες του compliance (“συμμόρφωσης με τους κανόνες εποπτείας”), αλλά όχι στις εταιρίες εκτός τραπεζικού τομέα.
Η αδειοδότηση της πρώτης εταιρίας διαχείρισης δανείων που αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους, μαζί με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που συζητείται με τους Θεσμούς για την οριστικοποίησή του, θα δρομολογήσει στην πράξη την ενεργητική διαχείριση των “κόκκινων” δανείων.
capitalgr