Έρευνες έχουν δείξει ότι τα λεοντόψαρα αποτελούν τεράστια απειλή
Ταχύτατοι είναι οι ρυθμοί αναπαραγωγής του νέου ξενικού ψαριού εισβολέα Pterois miles, κοινώς λεοντόψαρου, στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και κυρίως
στις ανατολικές ακτές από τα Κολύμπια μέχρι και το Γεννάδι.
Του ανταποκριτή μας από τη δημοκρατική στη Ρόδο
Ψαράδες και δύτες επιβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο δηλητηριώδες ψάρι εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο στο νησί της Ρόδου ενώ ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου, παρατηρεί επιστημονικά το φαινόμενο με συστηματικούς ρυθμούς.
Η κ. Μαρία Κορσίνι-Φωκά, ειδική λειτουργική επιστήμονας στον Υδροβιολογικό Σταθμό του ΕΛΚΕΘΕ στη Ρόδο, που εποπτεύει τις έρευνες που διεξάγονται, δήλωσε χθες στη «δημοκρατική», ότι για να υπάρξουν σαφή συμπεράσματα τόσο για τις διατροφικές συνήθειες του συγκεκριμένου ξενόφερτου ψαριού όσο και για την παρακολούθηση του απαιτείται συνεργασία των αλιέων, απευθύνοντας δημόσια έκκληση να μεταφέρουν λεοντόψαρα που αλιεύουν είτε νεκρά (κατεψυγμένα) είτε ζωντανά στον Υδροβιολογικό Σταθμό για να συνδράμουν τις έρευνες.
Τόνισε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι το δηλητήριο του συγκεκριμένου ψαριού είναι εξαιρετικά επικίνδυνο εξαιτίας και των ακανθών ραχαίων μεγάλων πτερυγίων που φέρει και που μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στο ανθρώπινο σώμα αν και όπως εξήγησε, ανάλογο πόνο προκαλούν και τα τσιμπήματα από σκορπιούς και από δράκαινες. Εξήγησε επιπλέον ότι κίνδυνο για την ζωή τους διατρέχουν μόνο εκείνοι που έχουν ευαισθησία στο συγκεκριμένο δηλητήριο. Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης (κάτι που ισχύει για όλα τα τσιμπήματα), τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πολύ έντονος πόνος, οίδημα, «κάψιμο» και κοκκίνισμα τοπικά στο σημείο που έχει τρυπηθεί, ναυτία, εφίδρωση, δύσπνοια ή ενίοτε και τάση για εμετό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ακόμη και προσωρινή παράλυση των άκρων ή, σπανιότερα, θάνατος.
Η κ. Κορσίνι-Φωκά παροτρύνει εξάλλου τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες να αλιεύουν το συγκεκριμένο ψάρι και μάλιστα συστηματικά προκειμένου να βοηθήσουν στην μείωση των αποθεμάτων του καθώς μάλιστα η μεγάλη εξάπλωση του και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς δύναται να εκτοπίσει άλλα είδη ψαριών. Σημείωσε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο ψάρι τρώγεται, όπως και οι σκορπιοί.
Έρευνες έχουν δείξει εξάλλου ότι τα λεοντόψαρα αποτελούν τεράστια απειλή. Ως ισχυροί ανταγωνιστές μπορούν να διαστείλουν το στομάχι τους έως και 30 φορές πάνω από τον φυσιολογικό τους όγκο. Τρέφονται με μεγάλη ποικιλία ψαριών και μαλακοστράκων, ενώ τα μεγαλύτερα απ’ αυτά τρέφονται αποκλειστικά με άλλα είδη ψαριών.
Έρευνες έχουν δείξει εξάλλου ότι τα λεοντόψαρα αποτελούν τεράστια απειλή. Ως ισχυροί ανταγωνιστές μπορούν να διαστείλουν το στομάχι τους έως και 30 φορές πάνω από τον φυσιολογικό τους όγκο. Τρέφονται με μεγάλη ποικιλία ψαριών και μαλακοστράκων, ενώ τα μεγαλύτερα απ’ αυτά τρέφονται αποκλειστικά με άλλα είδη ψαριών.
Παρότι βραδυκίνητο είδος, το λεοντόψαρο εξαπλώνεται με ευκολία και κυριαρχεί στα θαλάσσια οικοσυστήματα εξαιτίας των αναπαραγωγικών του χαρακτηριστικών.
Τα είδη αυτά ωριμάζουν νωρίς και τα θηλυκά απελευθερώνουν 10.000 με 30.000 αυγά κάθε τέσσερις ημέρες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, παράγοντας κάθε χρόνο περίπου δύο εκατομμύρια επιπλέοντα, ζελατινώδη αυγά. Αυτά τα αυγά μεταφέρονται από τα ωκεάνια ρεύματα και καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις για περίπου ένα μήνα πριν τελικά εγκατασταθούν.
To αλλόχθονο λεονταρόψαρο Pterois miles εκτίθεται στο Ενυδρείο του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου (ΥΣΡ) της Ρόδου.
Ένα ζωντανό άτομο αλιεύθηκε το Ιανουάριο 2016 με δίκτυα, στα ρηχά νερά της περιοχής του Φαληρακίου στη Ρόδο, από τον αλιέα κ. Σάββα Βαγιανό.
Επιστήμονες του ΥΣΡ του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) πρωτοανέφεραν την εμφάνισή του στο Αιγαίο από θεάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νερά της Ρόδου το καλοκαίρι του 2015 σε ανακοίνωσή τους σε επιστημονικό περιοδικό.
Αυτό το ξενικό λεοντόψαρο ζει στην Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.
Επειδή οι μακρόστενες ακάνθες που φέρει είναι δηλητηριώδεις σε σημείο που μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο σε ανθρώπους, ο ΥΣΡ προειδοποίησε άμεσα τους επαγγελματίες και μη αλιείς καθώς και το ευρύτερο κοινό της περιοχής και τις αρχές, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα.
Το δεύτερο λεοντόψαρο που φιλοξενείται στο Ενυδρείο αλιεύθηκε στην Λίνδο και αυτό με δίχτυα από τους αλιείς κ.κ. Οσμάν και Μαρίνο Καραοσμάν (καΐκι Αγ. Νικόλαος).
Ένα τρίτο άτομο έδωσε στο Ενυδρείο ο αλιέας κ. Μεμέτ Καραοσμάν (καΐκι Ταξιάρχης) στις 25/06/2016, και σύντομα θα βρεθεί στο ίδιο ενυδρείο με τα άλλα δύο.
Περισσότερες ειδήσεις από τη Ρόδο στη δημοκρατική