Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως δεν μπορεί να είναι καθόλου βέβαιος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι όπως όλοι επιθυμούμε, όπως όλοι ελπίζουμε, όπως όλοι τα τελευταία 42 χρόνια αγωνιζόμαστε
Για πραγματικά κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων στο Κυπριακό,μίλησε χθες, Tρίτη, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης,λέγοντας ότι «φαίνεται πως έχουμε πετύχει σε αρκετά σημεία καθοριστικές συγκλίσεις που μας επιτρέπουν να πούμε ότι μπορούμε υπό προϋποθέσεις να ελπίζουμε, συγκρατημένα πάντοτε, σε μία ολοκληρωμένη πρόταση λύσης στους αμέσως επόμενους μήνες».
Ωστόσο, είπε, την ίδια ώρα δεν μπορεί να είναι καθόλου βέβαιος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι όπως όλοι επιθυμούμε, όπως όλοι ελπίζουμε, όπως όλοι τα τελευταία 42 χρόνια αγωνιζόμαστε. «Και αυτό» συμπλήρωσε «γιατί δεν εξαρτάται από τη δική μας βούληση, αλλά από την αποφασιστικότητα και την υλοποίηση μιας ρητορικής που θέλει να φέρει την Τουρκία ότι επιδιώκει και επιθυμεί τη λύση».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό θα καταγραφεί και θα διαφανεί κατά την επικείμενη σύσκεψη για το εδαφικό που θα πραγματοποιηθεί σε χώρα της Ευρώπης, ενδεχόμενα την Ελβετία.
«Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω όλους» συνέχισε «είναι πως όσον αφορά το εδαφικό, έχουμε θέσει και έχουμε καταγράψει τα βασικά κριτήρια που πρέπει να διακρίνουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Οι μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές, τα διάφορα άλλα κριτήρια που πρέπει να διακρίνουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές οι οποίες δεν είναι παρά προσαρμοσμένες βεβαίως και με το περιουσιακό».
Αυτές τις ώρες, συνέχισε, η σκέψη δεν περιορίζεται και δεν προσανατολίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές για να θεωρήσει κανείς ότι η λύση αποτελεί την επικέντρωση μόνο σε ορισμένες των περιοχών. Αυτό που θέλουμε, είπε, είναι να πετύχουμε την επιστροφή ή το δικαίωμα της επιστροφής. «Και αυτό το έχουμε κατοχυρώσει, θα πρέπει να το πω, είναι μια εκ των σημαντικών συγκλίσεων. Η ελεύθερη διακίνηση, η ελεύθερη εγκατάσταση, το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, το δικαίωμα ενάσκησης επαγγέλματος οπουδήποτε στην Κύπρο» τόνισε.
Οδυνηρός συμβιβασμός
Βρεθήκαμε, είπε ο κ. Αναστασιάδης, υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε ένα οδυνηρό συμβιβασμό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτά οφείλονται βεβαίως και στα σφάλματα, στις έριδες, στους διχασμούς, σε αυτό που πολλές φορές έλειψε από τους Έλληνες, η βαθιά γνώση της Ιστορίας και η διδαχή από την Ιστορία ότι, οσάκις ήμασταν διχασμένοι πληρώναμε το τίμημα με καταστροφές, σημείωσε. Ούτε τυχαία ήταν η απώλεια της Σμύρνης ή της Κωνσταντινούπολης ούτε της Μικράς Ασίας ήταν τυχαία η απώλεια, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Αυτό που προσπαθούμε σήμερα, πρόσθεσε, είναι ακριβώς να αποτρέψουμε τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, μέσα από πολύ δύσκολες βεβαίως συνθήκες να πετύχουμε επιτέλους την απαλλαγή της πατρίδας μας από τον κατοχικό στρατό, να επιτύχουμε την επανένωση και τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, να δημιουργήσουμε ένα κράτος με βάση τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, να δημιουργήσουμε θεσμούς που να μας επιτρέψουν να έχουμε ένα κράτος λειτουργικό, βιώσιμο, που να επιτρέπει στον καθένα να ζει όπου εκείνος επιθυμεί, που επιτέλους να δώσει το δικαίωμα σε πρόσφυγες να ξαναβρούν τις πατρογονικές εστίες.
Να ξαναδούμε, είπε, να λειτουργούν οι εκκλησίες και να δούμε επιτέλους εκείνο το πνεύμα που πρέπει να επικρατεί σε μια χώρα όπου ιστορικά ο λαός της αποτελείται από διάφορα στοιχεία είτε τον Ελληνισμό, είτε τους Τουρκοκύπριους.