Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά είπε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα
Την ανάγκη υλοποίησης όλων των ειλημμένων αποφάσεων της ΕΕ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης θα υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.
Η κ. Αντρέεβα υπενθύμισε ότι στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι «27» ηγέτες σχεδίασαν έναν «οδικό χάρτη» για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και δεσμεύθηκαν ότι θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί.
Σύμφωνα με την ίδια, η Επιτροπή, ναι μεν καταγράφει πρόοδο στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά σε διάφορους τομείς, όπως στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, στις επιστροφές παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα, αλλά και στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. Η ίδια τόνισε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν δράση, παρέχοντας τη βοήθεια που τους αναλογεί, βάσει των συμφωνιών.
Eξάλλου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνει, ενόψει της συνόδου κορυφής, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι έξι μήνες μετά την ίδρυση αυτού του ταμείου (το οποίο προέβλεπε την εξασφάλιση 2 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη και 1 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό), περίπου 1,2 δισ. ευρώ έχει ήδη φτάσει στον προορισμό του, μέσω συγκεκριμένων συμβάσεων και έχει φέρει αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας τις βασικές ανάγκες για τους πρόσφυγες της Τουρκίας, οι οποίοι ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια.
Συγκεκριμένα, την άνοιξη του 2016 χορηγήθηκαν 150 εκατ. ευρώ για την άμεση υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την τροφή και την προστασία των προσφύγων, σε συνεργασία με μία σειρά από διεθνείς οργανισμούς-εταίρους, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χορηγήθηκαν 74 εκατ. ευρώ για την προστασία, την υγεία και την προετοιμασία για τους πιο κρύους μήνες του έτους, ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστος Στυλιανίδης, εγκαινίασε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, με χρηματοδότηση 348 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες (τροφή, στέγη, εκπαίδευση) των πλέον ευαλωτων προσφύγων στην Τουρκία.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, δύο σημαντικές συμβάσεις για την εκπαίδευση και την υγεία υπογράφηκαν υπό την εποπτεία του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν με τις τουρκικές αρχές. Αφορούν δύο άμεσες επιχορηγήσεις αξίας 600 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη σύμβαση παρέχει πρόσβαση στην εκπαίδευση σε μισό εκατομμύριο παιδιά από τη Συρία και η δεύτερη παρέχει πρόσβαση στην υγεία για περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες.