Πάνω από 8.500.000 φορολογούμενοι, όσοι δηλαδή είναι οι αριθμοί φορολογικού μητρώου πολιτών και επιχειρήσεων, θα κληθούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά
από τις αρχές του 2017 το περιουσιολόγιο με στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.
Η ρύθμιση της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων συνδέεται με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την δημιουργία του λεγόμενου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Οι φορολογούμενοι σε επόμενη φάση, δηλαδή όταν θα έχει εκπνεύσει η ρύθμισης της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων, θα πρέπει να γνωστοποιήσουν ηλεκτρονικά στην εφορία περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια τα οποία δεν γνωρίζει ήδη η εφορία (π.χ ακίνητα στο εξωτερικό, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κλπ).
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο στα πρότυπα του σημερινού «πόθεν έσχες» που υποβάλλουν δημόσιοι υπάλληλοι, πολιτικοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ., το οποίο θα έχει προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία που ήδη γνωρίζει η Εφορία για αυτούς και τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι ώστε στο μέλλον να μπορούν να δικαιολογήσουν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.
Η Εφορία θα έχει ήδη συμπληρώσει τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων (εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, όπως έχουν δηλωθεί στο Ε9), αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα όπως προκύπτει από το τελευταίο εκκαθαριστικό, δάνεια και πληρωμές δόσεων, σκάφη αναψυχής κτλ. Οι φορολογούμενοι θα τα ελέγξουν και θα αναγράψουν ό,τι θεωρούν ότι λείπει από τη δήλωση και έχει κάποια αξία, όπως οικογενειακά κειμήλια, πίνακες κλπ.
Από τη δημιουργία του περιουσιολογίου και μετά κάθε μεταβολή της περιουσία θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του φορολογούμενου.
Οταν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση, ο φορολογούμενος θα υποβάλλει τροποποιητική δήλωση (στα πρότυπα του σημερινού Ε9) για να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή το σύστημα Taxis την περιουσιακή κατάσταση του κάθε φορολογουμένου και της επιχείρησης.
Μόλις ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο, το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά θα «σφραγίσει» την εικόνα που έχει για κάθε πολίτη και από ‘κεί και πέρα θα ξεκινά διασταυρώσεις με βάση τα στοιχεία που θα αντλεί από κάθε πρόσφορη πηγή είτε αυτή βρίσκεται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Σε αναμονή για χρόνια
Να σημειωθεί ότι το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο είναι ένα από πολλά προαπαιτούμενα του πρώτου Μνημονίου του 2010, το οποίο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου προβλεπόταν στο Ν. 3842/2010. Αν και από το 2013 και μετά έγιναν κάποιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση υλοποίησης του, ωστόσο αυτές δεν τελεσφόρησαν.
Η καθυστέρηση στην κατάθεση των σχετικών διατάξεων αλλά και το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα taxis καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία του περιουσιολογίου στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.
ependisinews.gr