Ο υπουργός δηλώνει έτοιμος να στείλει στα σπίτια τους εκατοντάδες εργαζομένους στον τομέα της Υγείας που προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ κι αυτό γιατί ισχυρίζεται ότι μεγάλος αριθμός βρετανών γιατρών δεν βρίσκει θέσεις εργασίας μετά τις σχολές
Σε βαρύγδουπες δηλώσεις προχώρησε ο βρετανός υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, όταν είπε ότι όταν η χώρα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει μεγάλος αριθμός ξένων γιατρών να αντικατασταθεί από Βρετανούς.
Σημειώνεται, ότι η Βρετανία έχει τους περισσότερους ξένους γιατρούς από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Το μέτρο βρίσκει άκρως αντίθετο τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο, που καταγγέλλει ότι μια τέτοια ενέργεια θα καταλήξει να οδηγήσει εκτός επιπλέον βρετανικό προσωπικό.
«Το Brexit θα βοηθήσει το εθνικό σύστημα υγείας να αποσυμφορηθεί από πλεονάζον δυναμικό σε ιατρούς, νοσηλευτές και βοηθούς στον τομέα της υγείας», διευκρινίζει ο υπουργός.
Και συνέχισε, λέγοντας: «Είναι σοβαρό θέμα προς συζήτηση. Νομίζω ,ότι πρέπει να αναρωτηθεί ο κόσμος. Είναι σωστό να βγαίνουν Βρετανοί από τις ιατρικές σχολές με άριστες επιδόσεις και να μη βρίσκουν θέση να εργαστούν, επειδή υπάρχει πληθώρα θέσεων που έχουν καταληφθεί από ξένους;».
Περίπου 55.000 άτομα από το προσωπικό του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ.
Το καθεστώς των εργαζομένων πλέον είναι αβέβαιο και οι συνδικαλιστές απευθύνουν έκκληση προς την κυβέρνηση να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στη Βρετανία υπάρχει ένας υπολογίσιμος αριθμός Ελλήνων που εργάζονται στον τομέα της Υγείας και όχι μόνο, και φυσικά το θέμα θα βρίσκεται κάτω από στενή παρακολούθηση.