Εγκρίθηκε η πρώτη δέσμη των δανείων της τράπεζας για επενδυτικά σχέδια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις χώρες BRICS ενώ εκδόθηκε η πρώτη ομάδα πράσινων ομολόγων σε ρενμίνμπι (γιουάν)
Με την έκδοση κοινής διακήρυξης και την υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας και μνημονίων κατανόησης ( MoUs) ολοκληρώθηκε η 8η σύνοδος κορυφής της ομάδας των χωρών BRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής), με θέμα: «Δημιουργία των κατάλληλων, χωρίς αποκλεισμούς, συλλογικών λύσεων», στη Γκόα της Ινδίας. Φέτος είναι η 10η επέτειος του μηχανισμού συνεργασίας των BRICS.
Αν και βρέθηκαν αντιμέτωπες με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την οικονομική επιβράδυνση που ακολούθησε, οι πέντε χώρες κατάφεραν αξιοσημείωτα επιτεύγματα την τελευταία 10ετία. Κοιτάζοντας στην επόμενη 10ετία, οι ηγέτες των χωρών της ομάδας BRICS τόνισαν στη διακήρυξη της Γκόα την αποφασιστικότητά τους να παγιώσουν την εμπιστοσύνη και να δράσουν από κοινού για την ανάπτυξη.
Η διακήρυξη της Γκόα εξέτασε την πρόοδο που έγινε από την περυσινή σύνοδο κορυφής στη Ρωσία, ιδιαίτερα την πρόοδο αναφορικά με τη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης (New Development Bank, NDB) και την έναρξη της συμφωνίας συναλλαγματικών διαθεσίμων (Contingent Reserve Arrangement, CRA).
Σύμφωνα με έκθεση του προέδρου της NDB, Kundapur Vaman Kamath, έχει εγκριθεί η πρώτη δέσμη των δανείων της τράπεζας για επενδυτικά σχέδια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις χώρες BRICS, εξετάζεται η πρόταση για τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου της στην Αφρική, εκδόθηκε η πρώτη ομάδα πράσινων ομολόγων σε ρενμίνμπι (γιουάν) και έχει ξεκινήσει η συμφωνία για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.
Ο μηχανισμός οικονομικής συνεργασίας παγιώθηκε τον περασμένο χρόνο και ενισχύθηκε η συνεργασία μεταξύ των χωρών BRICS στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την προώθηση του εμπορίου και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι πέντε χώρες της ομάδας BRICS συμφώνησαν, επίσης, να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλισης και της αντασφάλισης, της φορολογικής μεταρρύθμισης και των τελωνείων καθώς και να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης των BRICS που θα βασίζεται σε ανεξάρτητες και προσανατολισμένες στην αγορά αρχές.
Οι χώρες BRICS έκαναν, επίσης, σημαντική πρόοδο στους τομείς της γεωργίας, της τεχνολογίας πληροφορικής, τη διαχείρισης καταστροφών, της διατήρησης του περιβάλλοντος, της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, της νεολαίας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού.
Παρά τα προβλήματα από την υποτονική ανάκαμψη μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα πλήγματα που δέχεται η παγκοσμιοποίηση, οι ηγέτες των BRICS δεσμεύθηκαν να παγιώσουν την εμπιστοσύνη και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις για να επιδιώξουν κοινή ανάπτυξη.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε όπως οι χώρες BRICS προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και νέα πρότυπα ανάπτυξης και δημιουργήσουν μία ανοικτή οικονομία. Προειδοποιώντας κατά της παγκοσμιοποίησης, ο Σι είπε ότι οι χώρες BRICS πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στο άνοιγμα και τη διεθνή συνεργασία, δίνοντας προτεραιότητα στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, της χρηματοπιστωτικής κυκλοφορίας, της σύνδεσης των υποδομών και τις ανταλλαγές προσώπων.