Η συνολική εικόνα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου δείχνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα φερεγγυότητας και πως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε
στα πλαίσια της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Όπως σημείωσε, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν αυξηθεί από το 9% στο 13% τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο υπάρχει σημαντικό πρόβλημα κερδοφορίας. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι ικανοποιητική. Φυσικά το πρόβλημα αυτό οφείλεται στη χαμηλή ανάπτυξη, ακόμα και στα χαμηλά επιτόκια αν και όταν κοιτάξει κανείς ολόκληρη την χρονιά του 2015 με τα αρνητικά επιτόκια θα δει ότι η κερδοφορία των τραπεζών αυξήθηκε και το καθαρά επιτοκιακό εισόδημα αυξήθηκε επίσης.
Πάντως κάποιες τράπεζες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από το περιβάλλον της οικονομίας και των επιτοκίων, και άλλες λιγότερο, όπως σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι χωρίς να αναφέρει κάποιο όνομα τράπεζας. Όπως τόνισε, η ουσία είναι πως κάποιες τράπεζες πρέπει να προσαρμόσουν επιχειρηματικά τους μοντέλα. Ο δείκτης αποτελεσματικότητας, δηλαδή ο δείκτης κόστους προς έσοδα (cost-to-income ratio) είναι υψηλότερος στην Ευρώπης από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου και διαμορφώνεται στο 53%, ενώ για κάποιες τράπεζες μεμονωμένα αγγίζει το 70%. Αυτό δείχνει ότι κάποιες τράπεζες πρέπει λοιπόν να κοιτάξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Τέλος, ο Μάριο Ντράγκι έστειλε σαφές μήνυμα για την ανάγκη ενοποίησης στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης αλλά και την μείωση των θέσεων εργασίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι overbanked, υπάρχουν πάρα πολλές τράπεζες και πάρα πολύ εργατικό προσωπικό.
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως οι οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης έχουν σταθεροποιηθεί, ωστόσο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η επιβράδυνση του παγκοσμίου εμπορίου αποτελούν τους βασικούς κινδύνους. Πάντως, όπως επεσήμανε, δεν έχει παρατηρηθεί κάτι που θα μπορούσε να αποκαλεστεί “φούσκα” στην οικονομία.
Σύντομα θα ενισχυθεί ο πληθωρισμός
Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σύντομα θα κινηθεί αποφασιστικά υψηλότερα στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο χαμηλός πληθωρισμός θα επιμείνει.
Ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Ο αντίκτυπος του Brexit
Αναφερόμενος στον αντίκτυπο του Brexit, ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι δεν θα είναι αμελητέος. Ειδικότερα σημείωσε ότι πολλοί από τους ομιλητές στην Ουάσινγκτον είπαν ότι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες “ήταν λιγότερο δραματικές από ό,τι αναμενόταν”.
“Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση;” αναρωτήθηκε για να πει ότι “η απάντηση είναι όχι”, προσθέτοντας ότι “δεν ξέρουμε ειλικρινά τι πρόκειται να συμβεί” μεσοπρόθεσμα. “Το Brexit είναι πολύ σημαντικό γεγονός, δεν πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες”.
Ελευθερία Κούρταλη
capitalgr