Την παραμονή του συγκατηγορούμενου και συνεταίρου του Ανδρέα Βγενόπουλου, Μιχάλη Ζολώτα σε καθεστώς προσωρινής κράτησης μέχρι την
έκδοσή της απόφασης για έκδοσή του ή μη στην Κύπρο, για την υπόθεση χρηματισμού του Κύπριου τ. κεντρικού τραπεζίτη αποφάσισε το Εφετείο της Αθήνας…
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της πλευράς Ζολώτα για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους, κρίνοντας τον εφοπλιστή ως ύποπτο φυγής. Πριν από την έκδοση της απόφασης ο συνήγορος του Μιχάλη Ζολώτα, Χρήστος Μυλωνόπουλος ζήτησε τον λόγο και σε αντίκρουση της επιχειρηματολογίας της εισαγγελέως η οποία επέμενε στην απόφαση για προφυλάκιση του εφοπλιστή, είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου έδωσε προθεσμία ενός μηνός στον κ. Βγενόπουλο και όχι στον κ. Ζολώτα και ως εκ τούτου η δέσμευση ότι δεν θα συλληφθεί αφορούσε τον κ. Βγενόπουλο και όχι τον κ. Ζολώτα, αφού τον πρώτο αφορά το αίτημα του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου να μην εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα έως ότου τελεσιδικίσει η προσφυγή που έχει καταθέσει μαζί με άλλους μετόχους της Λαϊκής Τράπεζας κατά του κυπριακού κράτους.
Νομικοί κύκλοι πάντως εκτιμούν, ότι ο ίδιος ο Βγενόπουλος είναι αυτός που διαρκώς φέρνει σε δύσκολη θέση συγκατηγορουμένους και συνεταίρους τους, αφού η νομική συμπεριφορά του με την διαρκή αποφυγή, μέσω πρωτοφανών νομικισμών, να καταθέσει για τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται, αλλά και η συμπεριφορά στενών συνεργατών του οι οποίοι παρότι υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου για έκδοσή τους στην Κύπρο για υπόθεση που αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα, παραμένουν εξαφανισμένοι και εις βάρος του εκκρεμούν διεθνή εντάλματα των κυπριακών Αρχών, έχουν δημιουργήσει κακό προηγούμενο.
Η εισαγγελική πρόταση
Νωρίτερα, κόλαφος ήταν η εισαγγελέας για τον Μιχάλη Ζολώτα, τον οποίο έκρινε ως ύποπτο φυγής, ζητώντας να μην αντικατασταθεί η προσωρινή κράτησή του, μέχρι την έκδοση της απόφασης για έκδοσή του ή μη στην Κύπρο, με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, αφενός το εκδοθέν ευρωπαϊκό ένταλμα σε βάρος του Ζολώτα είναι καθ’ όλα νόμιμο και αφετέρου, κρίνεται ως ύποπτος φυγής, αφού «πράγματι προσήλθε οικειοθελώς και συνελήφθη», ωστόσο έχει δηλώσει ως τόπο κατοικίας το Μονακό, ενώ μάρτυρας κατέθεσε ότι λόγω της εργασίας του κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό.
Όπως επίσης εξήγησε η εισαγγελέας ο Μιχάλης Ζολώτας θα μπορούσε να είχε εμφανιστεί στην Κύπρο όπως του είχε ζητηθεί και να καταβάλλει εγγύηση χωρίς να έχει φόβο προφυλάκισης. Σύμφωνα με την ίδια, ο Ζολώτας πράγματι προσήλθε στην Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δια του συνηγόρου του, ωστόσο προκύπτει από τα έγγραφα ότι δεν θα ζητείτο η κράτησή του, παρά μόνον η καταβολή εγγύησης. Ως εκ τούτου, εκτίμησε η εισαγγελέας, δεν είναι ορθό ότι οι Κύπριοι δεν δέχθηκαν να εκπροσωπηθεί από συνήγορο ούτε ότι ήταν προαποφασισμένη η σύλληψή του.
Τι υποστήριξε ο συνήγορος του Μιχάλη Ζολώτα
Αντικρούοντας την εισαγγελική εισήγηση ο συνήγορος του Μιχάλη Ζολώτα, Χρήστος Μυλωνόπουλος, υποστήριξε ότι ο εφοπλιστής θα μπορούσε να συλληφθεί ακόμη και στο Μονακό αφού το ένταλμα σύλληψής είναι ευρωπαϊκό και διερωτήθηκε γιατί ο πελάτης του να μην εμφανιστεί, αφού δεν είναι άνθρωπος του υποκόσμου και «περιουσία του είναι το πρόσωπό του». «Το ότι ταξιδεύει σημαίνει ότι θα μπορούσε να φύγει, αλλά δεν το έκανε» είπε ο κ. Μυλωνόπουλος. Ο συνήγορος του συγκατηγορούμενου του Βγενόπουλου υποστήριξε ακόμη ότι η έκδοση του πελάτη του στην Κύπρο απαγορεύεται καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το αδίκημα της δωροδοκίας του τ. κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου για το οποίο κατηγορείται ο Ζολώτας τελέστηκε στην Ελλάδα. Ο Χρήστος Μυλωνόπουλος βασίζει αυτό το σκεπτικό στο γεγονός ότι ο λογαριασμός της εταιρίας Focus του Ζολώτα από τον οποίο μεταβιβάστηκε ποσό 1 εκατ. ευρώ στον Κύπριο τ. κεντρικό τραπεζίτη Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ήταν σε λογαριασμό της τράπεζας Marfin στο Μαρούσι. Νομικοί κύκλοι ωστόσο χαρακτηρίζουν ελλιπή αυτόν τον ισχυρισμό αφού κατά την ίδια λογική ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν θα είχε δικαστεί ποτέ στην Ελλάδα, αφού οι μίζες δίνονταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Μυλωνόπουλος υποστήριξε ότι η πράξη του πελάτη του είναι πλημμέλημα και επομένως έχει παραγραφεί, πράγμα το οποίο θα ίσχυε μόνο στην περίπτωση που το αδίκημα είχε πράγματι τελεστεί στην Ελλάδα, αφού κατά το νομικό σύστημα της Κύπρου, η πράξη του Ζολώτα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνόπουλο δε, ο Χριστοδούλου καταδικάστηκε στην Κύπρο για φοροδιαφυγή. Όπως είπε ο συνήγορος του Ζολώτα, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, φορολογήθηκε μάλιστα για το 1 εκατ. ευρώ που πήρε από τον πελάτη (κατόπιν εντολής του Βγενόπουλου, σύμφωνα με τους Κυπρίους), επομένως το ποσό δεν ήταν προϊόν δωροδοκίας. Στην πραγματικότητα βέβαια, ο Χριστοδούλου πλήρωσε φόρο κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, ενώ για την ουσία του αδικήματος, τη δωροδοκία από τον Μιχάλη Ζολώτα δηλαδή, δεν δικάστηκε ποτέ.
Περαιτέρω ο Χρήστος Μυλωνόπουλος, χαρακτήρισε απάνθρωπη και εξευτελιστική τη μεταχείριση του πελάτη του από τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης και έκανε λόγο για ορυμαγδό δημοσιευμάτων που τον εμφανίζουν ως δωροδοκούντα. Ο κ. Μυλωνόπουλος χαρακτήρισε τον πελάτη του παντελώς άσχετο με την υπόθεση και πρόσθεσε ότι ο έτερος συνεργάτης και συγκατηγορούμενος του Βγενόπουλου για την ίδια υπόθεση, Μιχάλης Φόλε, συνελήφθη στη Ρουμανία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Επιπλέον, ο κ. Μυλωνόπουλος ανέφερε ότι το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο ανέστειλε, ένταλμα σύλληψης του Βγενόπουλου μέχρι να κριθεί η διάφορά του με την Κύπρο, άρα, όπως είπε, δεν μπορεί να διεξαχθεί δική μέχρι να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα. Αυτό βεβαίως δεν είναι απολύτως ακριβές, αφού έχει ήδη γράψει τo koutipandoras.gr, το διαιτητικό δικαστήριο ζήτησε από τους Κυπρίους να μην εκδώσουν προσωρινά ένταλμα για τον Βγενόπουλου, πράγμα το οποίο όμως παραμένει στη δική τους ευχέρεια και θα κληθούν να το αποφασίσουν αν ο Βγενόπουλος και οι συγκατηγορούμενοι του για την υπόθεση Χριστοδούλου, δεν παρουσιαστούν στη Λευκωσία στις 3 Νοεμβρίου.
Συν τοις άλλοις, ο Χρήστος Μυλωνόπουλος επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι o πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με τον Βγενόπουλο, παρότι οι δυο τους εμφανίζονται μαζί σε πολλές εταιρίες και ο Ζολώτας εμφανίζεται από τους Κυπρίους ως «αχυράνθρωπο» του Βγενόπουλου και συγκεκριμένα ως εκείνος που χρημάτισε τον τ. κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου για λογαριασμό του, ώστε να μην γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις διαδικασίες αγοράς της Λαϊκής Τράπεζας. Επιπλέον, επιχειρώντας να καταρρίψει το επιχείρημα περί αφερέγγυων συνεργατών του Βγενόπουλου οι οποίοι είναι φυγόδικοι (Ευθύμιος Μπουλούτας και Μάρκος Φόρος), ο συνήγορος του Ζολώτα είπε ότι οι συγκεκριμένοι ήταν υπάλληλοι του Βγενόπουλου, ενώ ο πελάτης του δεν είναι εξαρτώμενος από τον επιχειρηματία.
Τι υποστήριξε ο Μιχάλης Ζολώτας
Ο Μιχάλης Ζολώτας από την πλευρά του υποστήριξε, στην προσπάθειά του να στηρίξει το αίτημα για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής του μέχρι την έκδοση της απόφασης έκδοσής του στην Κύπρο, ότι εκβιάζεται από τον Τύπο με στοιχεία των κυπριακών Αρχών τα οποία διαρρέουν, με σκοπό να μαρτυρήσει σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου, με τον οποίο, όπως είπε, δεν έχει καμία σχέση. Όπως είπε ο εφοπλιστής, από την ημέρα της σύλληψής του, υφίσταται καταιγισμό βλαβών σε επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.
«Δεν έχω κανέναν λόγο να μην γίνει η δίκη στην Κύπρο. Δεν έχω σκοπό να φύγω από τη χώρα» είπε ακόμη ο Μιχάλης Ζολώτας, προσθέτοντας ότι θα παρουσιαστεί και στη συζήτηση για την έκδοσή του. Ο εφοπλιστής υποσήριξε ακόμη ότι βασική του επιχείρηση είναι ναυτιλιακή εταιρία και πρόσθεσε ότι συμμετέχει σε ΔΣ πολλών ναυτιλιακών, ασφαλιστικών και τεχνικών οργανισμών. «Στο εξωτερικό δεν έχω καμία επιχείρηση και καμία δραστηριότητα, μόνο μετοχές εταιριών που είναι επενδύσεις», πρόσθεσε.
Στο ερώτημα γιατί δεν πήγε στην Κύπρο, ο Μιχάλης Ζολώτας απάντησε ότι έχει βληθεί στην Κύπρο κι έχει μπλέξει σε μια υπόθεση που δεν θα έπρεπε, ενώ στην αποστροφή της προέδρου ότι θα έπρεπε να παρουσιαστεί στην Κύπρο και να υποστηρίξει σθεναρά την αθωότητά του, απάντησε ότι: «δεν με προστάτευσε αυτό το κράτος να πάω να δικαστώ σωστά. Έγραφαν τη διεύθυνση του σπιτιού μου, εκβιαζόμουν… Κρεμάσαν τις φωτογραφίες των παιδιών μου…».
Τι υποστήριξε μάρτυρας υπέρ του αιτήματος Ζολώτα
Ως μάρτυρας υπέρ του αιτήματος Ζολώτα, εξετάστηκε από το δικαστήριο η Ελένη Δεσποτοπούλου, οικονομική διευθύντρια σε ναυτιλιακή εταιρία του Ζολώτα, η οποία προκάλεσε μάλιστα την απορία της προέδρου του δικαστηρίου, καθώς εμφανίστηκε να μη γνωρίζει βασικά πράγματα για τις δραστηριότητες του εργοδότη της στο εξωτερικό. Η μάρτυρας δήλωσε επίσης άγνοια για τις σχέσεις τους εργοδότη της με την Κύπρο, επιβεβαίωσε ότι ο Μιχάλης Ζολώτας συνεχώς ταξιδεύει σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και πρόσθεσε ότι πρόσφατα, ενώ γνώριζε για την ύπαρξη του εις βάρος του εντάλματος σύλληψης, ταξίδεψε στο εξωτερικό, αλλά επέστρεψε.
Η μάρτυρας είπε ακόμη ότι ο Μιχάλης Ζολώτας έχει μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, όπου διαμένουν η σύζυγός του και τα δύο ανήλικα παιδιά του και υποστήριξε ότι αν αφεθεί ελεύθερος, θα εμφανιστεί ώστε να εξεταστεί το αίτημα των κυπριακών Αρχών για έκδοσή του. Σε ερώτημα της προέδρου αν ο κ. Ζολώτας ενδιαφέρθηκε να παρουσιαστεί στην Κύπρο όπως του είχε ζητηθεί, η μάρτυρας απάντησε ότι παρουσιάστηκε δια πληρεξουσίου δικηγόρου.
Σύμφωνα με την κ. Δεσποτοπούλου, την τελευταία εβδομάδα, στην εταιρία σημειώνονται δυσάρεστες εξελίξεις όπως παραιτήσεις μελών της διοίκησης και υψηλόβαθμων στελεχών, πιθανότατα ως απόρροια των εξελίξεων, αφού υπάρχει ανασφάλεια λόγω της προσωρινής κράτησης του εφοπλιστή, ενώ και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να εκδίδουν ασφαλιστικά μέτρα για τα πλοία του ομίλου. Στην αποστροφή της προέδρου στο σημείο αυτό ότι αυτά δεν μπορεί να δημιουργήθηκαν εξαιτίας της σύλληψης, αλλά λόγω πιθανής ύπαρξης χρεών, ο συνήγορος του Ζολώτα παρενέβη, διευκρινίζοντας ότι οι τράπεζες μιλούν για επισφάλειες. Στην ερώτηση του Χρήστου Μυλωνόπουλου, που βρισκόταν ο πελάτης του όταν πληροφορήθηκε για την ύπαρξη του εντάλματος σύλληψης, η μάρτυρας απάντησε ότι βρισκόταν στην Κίνα, αλλά επέστρεψε αυθορμήτως και επανέλαβε, ερωτώμενη σχετικά, ότι έστειλε στην Κύπρο δικηγόρους να τον εκπροσωπήσουν.
directNEWS.gr