Νέο λίφτινγκ στο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου η χορήγησή του να είναι «καλύτερα στοχευμένη» και να το λαμβάνουν τα νοικοκυριά που το
έχουν περισσότερο ανάγκη σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι επιδιώκεται καλύτερη στόχευση του επιδόματος, χωρίς να επηρεάζεται το κονδύλι που συνολικά ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ.
Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash ο υπουργός τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να χορηγηθεί φέτος με καλύτερη στόχευση σε όσους το έχουν ανάγκη με γνώμονα τις κλιματικές συνθήκες. «Πέρυσι το επίδομα καταβλήθηκε με κατανομή σε επίπεδο νομών, διαπιστώσαμε όμως μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες και σε επίπεδο νομών», τόνισε ο υπουργός.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ από το Σάββατο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή που αναμένεται να κινηθεί περίπου στα 93 λεπτά το λίτρο από 83 λεπτά το λίτρο πέρυσι, εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ αλλά και της ανόδου των διεθνών τιμών.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δεν θα αλλάξουν. Οι αλλαγές που επεξεργάζονται αφορούν στη γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματικών συνθηκών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δεν θα αλλάξουν. Οι αλλαγές που επεξεργάζονται αφορούν στη γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματικών συνθηκών.
Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών «Δεν είναι δίκαιο ο κάτοικος του Βόλου να παίρνει το ίδιο επίδομα με τον κάτοικο ενός ορεινού χωριού του Πηλίου, επειδή βρίσκονται στον ίδιο νομό». Σύμφωνα με την πρόταση, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές) ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών.
Σήμερα, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε τέσσερις κλιματικές ζώνες με βάση τους νομούς ως εξής:
• Α΄ γεωγραφική ζώνη: Γρεβενά, Δράμα, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες και Φλώρινα.
• Β΄ γεωγραφική ζώνη: Αρκαδία, Εβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Λάρισα, Μαγνησία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χαλκιδική.
• Γ΄ γεωγραφική ζώνη: Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Αττική, (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαϊα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Κορινθία, Λέσβος, Λευκάδα, Πρέβεζα, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Χίος.
• Δ΄ γεωγραφική ζώνη: Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθος, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.
Στις τέσσερις αυτές ζώνες, το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου κυμαίνεται από 500 έως και 2.500 λίτρα και οι δικαιούχοι προσδιορίζονται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν, αλλά θα δημιουργηθούν περισσότερες ζώνες σε κάθε νομό με βάση γεωγραφικά και κλιματικά κριτήρια.
Έτσι, από τη στιγμή που τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν θα μεταβληθούν, δικαιούχοι της επιδότησης των 25 λεπτών ανά λίτρο θα είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και έγγαμοι ή μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αμετάβλητο παραμένει και το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας στις 100.000 ευρώ για τους άγαμους και 200.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ η επιδότηση αφορά τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας για άγαμους και τα πρώτα 100 τετραγωνικά για έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες.
Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης με τις όποιες αλλαγές «κλειδώσουν» τελικά, θα ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ