Την ηλεκτρονική διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων προτείνουν οι τράπεζες, προκειμένου να παρακαμφθεί το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, που γιγαντώνεται το τελευταίο διάστημα και μπλοκάρει τους πλειστηριασμούς στα
δικαστήρια. Η πρόταση για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνονται οι πλειστηριασμοί, χωρίς καν να απαιτείται η φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων, επιστρατεύεται ως λύση μπροστά στον κίνδυνο απαξίωσης του εργαλείου των πλειστηριασμών, που έχουν σχεδόν «παγώσει» μετά και την αποχή των συμβολαιογράφων.
Η πρόταση συζητήθηκε χθες με εκπροσώπους των τραπεζών και των θεσμών, οι οποίοι από την πλευρά τους προσυπογράφουν τη λύση αυτή, που βρίσκεται άλλωστε στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και καιρό. Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προτείνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε έκθεσή του για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, ως μέτρο που θα εξασφαλίσει μεταξύ άλλων και τη διαφάνεια στην αγορά των πλειστηριασμών. Οπως παρατηρεί, άλλωστε, το ΤΧΣ στη σχετική έκθεση, η λύση περιγράφεται και στον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, χωρίς μέχρι στιγμής η σχετική πρωτοβουλία να έχει προχωρήσει. Μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα που μπορεί σχετικά εύκολα να στηθεί, θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος που είναι επισπεύδων σε ένα πλειστηριασμό να προχωράει στη διαδικασία, χωρίς καν να απαιτείται η φυσική παρουσία του ίδιου ή του συμβολαιογράφου. Οι προσφορές θα γίνονται επίσης ηλεκτρονικά, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς αποκτά πλέον επιτακτικό χαρακτήρα μετά τα φαινόμενα προπηλακισμών που υπήρξαν στα δικαστήρια της χώρας και τα οποία έχουν οδηγήσει στην αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς που δεν έχουν τη συναίνεση των ιδιοκτητών ακινήτων. Ο κίνδυνος έχει να κάνει με τη γιγάντωση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα που έχουν βγάλει όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο και οι ιδιώτες. Ο κίνδυνος φυσικά δεν είναι το να αποφευχθεί η εκποίηση της πρώτης κατοικίας κάποιου που δεν έχει άλλη ακίνητη περιουσία ή έχει πραγματική ανάγκη προστασίας. Ο κίνδυνος είναι πίσω από παρόμοιες πρωτοβουλίες να κρυφτούν και εκείνοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι έχουν εντοπιστεί από τις τράπεζες.
Αλλωστε, παρά την αποχή των συμβολαιογράφων, οι ενέργειες για την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί συνεχίζονται και η ιστοσελίδα με τις ανακοινώσεις γι’ αυτούς που επίκεινται, εμπλουτίζεται συνεχώς με περίπου 20 νέες ανακοινώσεις κάθε μέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες οι πλειστηριασμοί που έχουν ανακοινωθεί είχαν φτάσει τους περίπου 860 από περίπου 700 πριν από 10 ημέρες και ο κατάλογος με τις υποθέσεις που συσσωρεύονται μακραίνει συνεχώς. Πολλοί από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί –χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη– έχουν επισπεύδοντες ιδιώτες αλλά και εταιρείες, και ένας μεγάλος αριθμός αφορά εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα. Τα σπίτια στα προγράμματα πλειστηριασμών που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα είναι λιγότερα και σε ό,τι αφορά τις τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για πρώτες κατοικίες ούτε αφορούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που αδυνατούν να ανταποκριθούν στη δόση του δανείου τους. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος επιβεβαιώνει ότι πολλοί από αυτούς αφορούν μεγάλες οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, οι οποίες μάλιστα εκκρεμούν εδώ και χρόνια, αφού πρόκειται για οφειλές, π.χ., στην Αγροτική Τράπεζα ή το Τ.Τ., τράπεζες που δεν υφίστανται εδώ και αρκετά χρόνια.
Καθημερινή
Πηγή:www.dimokratiki.gr