Ανησυχίες και για το αν θα εκταμιευθεί τελικά ή όχι στις 24 Οκτωβρίου η υποδόση των 1,7 δισ. που δεν την ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα το Eurogroup
Συνεχίζει να πατάει φρένο το κράτος στις πληρωμές υποχρεώσεών του σε πολίτες και νοικοκυριά, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες και για το αν θα εκταμιευθεί τελικά ή όχι στις 24 Οκτωβρίου η υποδόση των 1,7 δισ. που δεν την ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα το Eurogroup.
Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού:
– Από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο, όταν το δημόσιο είχε ξεχάσει να πληρώνει τους ιδιώτες προμηθευτές κλπ, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,738 δισ. ευρώ έναντι του στόχου πενταμήνου (μόλις 20 δισ. στο 5μηνο. ευρώ αντί 22,7 δισ. που ήταν ο στόχος).
– Μετά την συμφωνία του Eurogroup τον Μάιο, “θυμήθηκε” πως πρέπει να πληρώσει κάποια από τα λεφτά που χρωστάει στους ιδιώτες. Παίρνοντας την πρώτη δόση του δανείου (1,8 δισ). για έπρεπε να ξεκινήσει να πληρώνει. Το κάνει όμως με το σταγονόμετρο. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.350 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 6μήνου, δηλαδή η «ψαλίδα» στις πληρωμές (δαπάνες 23,996 δισ. ευρώ έναντι στόχου 27,346 δισ. ευρώ) άνοιξε και άλλο αντί να κλείσει, κατά 650 εκατ. ευρώ επιπλέον από τον Μάιο που ήταν 2,7 δισ.!
– Τον Ιούλιο και με όλες τις προσπάθειες και τις πιέσεις για να ρίξει την δόση των 1,8 δισ. στην αγορά που περίμενε τα λεφτά της, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 ανήλθαν στα 28.829 δισ. ευρώ, μειωμένες δηλαδή κατά 3,297 δισ. ευρώ έναντι του στόχου 7μήνου (32,126 εκατ. ευρώ). Παρά τα 1,8 δισ. ευρώ που ήρθαν, η υστέρηση δαπανών τον Ιούλιο περιορίστηκε κατά μόλις 53 εκατ. ευρώ.
– Τον Αύγουστο που έγινε η πιο μεγάλη προσπάθεια πέσει χρήμα στην αγορά, οι δαπάνες του οκταμήνου ανήλθαν στα 32,985 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,429 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (36.414 εκατ. ευρώ). Σε σχέση με τον Ιούλιο δηλαδή η υστέρηση δαπανών αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, κατά 688 εκατ. ευρώ.
– Τον Σεπτέμβριο η υστέρηση δαπανών μειώθηκε οριακά μόλις, στα 3,112 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 ανήλθαν στα 37,221 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 9μήνουν για δαπάνες 40,332 δισ. ευρώ.
Η στάση πληρωμών δηλαδή συνεχίζεται, αφού μπορεί να πληρώθηκαν 1,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά φαίνεται πως δεν μπορούν να πληρωθούν έγκαιρα οι τρέχουσες υποχρεώσεις.
Και αυτό: α) παρόλο που οι εισπράξεις φόρων πάνε καλά καθώς πολίτες και νοικοκυριά πλήρωσαν με το παραπάνω τους φόρους του Σεπτεμβρίου (6 δισ. για ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ). Οι εισπράξεις φόρων τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν κατά 1,25 δισ. ευρώ τον στόχο του μηνός.
β) παρά τα μεγάλα δάνεια που πήρε η κυβέρνηση με σκοπό να αποπληρώσει τα σχεδόν 6,5 δισ. ευρώ που χρωστάει σε ιδιώτες,
γ) παρά την πίεση του Eurogroup προς το κράτος να πληρώνει τα παλαιά χωρίς να δημιουργεί νέα απλήρωτα χρέη (κάτι που οδήγησε και στην μη καταβολή των 1,7 δισ. στις 10 Οκτωβρίου), τελικά οι πληρωμές δαπανών που είχαν “καταπιεστεί” υπέρμετρα εδώ και 1,5 χρόνο, έχουν πατήσει πάλι φρένο.
Ακόμα δηλαδή και να δοθούν κατά 1,8 δισ. της α΄δόσης για παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, οι δανειστές θα εξετάσουν αν πληρώθηκαν ή έμειναν απλήρωτες οι τρέχουσες υποχρεώσεις δαπανών του δημοσίου, για να μην δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπροθέσμων.
Πηγή: www.newmoney.gr