Θέλει προσοχή όμως για να μην «πριμοδοτηθούν» οι μπαταχτσήδες
Το θέμα των κόκκινων δανείων κυριάρχησε στην κατάθεση Στουρνάρα στην εξεταστική της Βουλής.
Βέβαια η εξεταστική ασχολείται με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, και όχι με αυτά των νοικοκυριών που είναι και αυτά που «καίνε» την κοινωνία.
Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα εξαγοράς των κόκκινων δανείων από δανιεολήπτες πριν αυτά καταλήξουν στα funds.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, γγιατί να μην μπορούν οι δανειολήπτες να αγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θα το πάρει το fund, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως ο νόμος το επιτρέπει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως μόνον ο ένας στους έξι δανειολήπτες είναι «μπαταχτσής».
Ωστόσο επεσήμανε πως δεν πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα να το πάρουν «μπιρ παρά», διότι στη συνέχεια αυτό θα το βρούμε μπροσά μας.
Κατέληξε δε λέγοντας πως σε κάθε περίπωση ο νόμος του επιτρέπει και η σχετική επιστολή Γιούνκερ είναι μια παρεξήγηση. Εμείς-είπε- επιμένουμε στο κώδικα δεοντολογίας που τα περιλαμβάνει όλα μέσα, δεν έχουμε δώσει άλλη κατεύθυνση.
Oλόκληρος ο διάλογος Καμμένου – Στουρνάρα έχει ως εξής:
ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Είχα πάρει μια πρωτοβουλία πριν 15 μέρες σε μια διαβούλευση με κο Σταθάκη κ έχοντας γνώση μιας επιστολής του κου Γιούνκερ σε μια δικηγόρο Αθηνών – που του είχε κάνει επιστολή για αγορά των κόκκινων δανείων – κατά προτεραιότητα ή αν θέλετε να δίνουμε τη δυνατότητα με μια εγκύκλιο νομοθετική στο δανειολήπτη να αγοράζει το δάνειό του πριν αυτό εξαγοραστεί ή πουληθεί αυτό ταfund. Ποια η γνώμη σας. Ο κος Σταθάκης είπε εντάξει εκείνη τη στιγμή δεν το δεχτήκαμε γιατί προβλέπεται στον κώδικα δεοντολογίας όπως είπατε – δίνει τις οδηγίες και πολύ ορθά ο κώδικας καλοκαιριού αλλά δεν είναι και υποχρεωτικό να γίνει αυτό που πρότεινα κι εγώ
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Δεν το απαγορεύει ο νόμος αυτό. Μπορεί κάλλιστα να γίνει, προσέξτε όμως δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ηθικό κίνδυνο. Σας είπα ένας στους 6 είναι μπαταχτσήδες. Δεν πρέπει να τους δώσουμε το βήμα να το πάρουν μπηρ παρά γιατί αυτό θα το πληρώσει ο φορολογούμενος
Παντως ο νόμος το επιτρέπει δεν το απαγορεύει αυτό Είναι μια παρεξήγηση η επιστολή κου Γιούνκερ. Ο νόμος το επιτρέπει
ΚΑΜΜΕΝΟΣ: απλώς δεν το επιβάλλει με την έννοια ότι θα μπορούσε κάποιος να μην το προτείνει ή να μη το διαπραγματευτεί με τον δανειολήπτη.
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Εμείς επιμένουμε στο κώδικα δεοντολογίας που τα περιλαμβάνει όλα μέσα – δεν έχουμε δώσει άλλη κατεύθυνση.