Νένας Μαλλιάρα
Σε κινήσεις απομόχλευσης των εκτός Ελλάδος περιουσιακών τους στοιχείων, στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση σημαντικών
δεσμεύσεων απομόχλευσης στο εσωτερικό, όπως η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Αστέρα από την Εθνική Τράπεζα στην Apollo Investment και ησυμφωνία για την πώληση του Hilton από την Alpha Bank στην ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και του τουρκικού ομίλου Dogus.
Οι επόμενες κινήσεις αναμένονται πλέον στα Βαλκάνια με πωλήσεις θυγατρικών, αλλά και δανειακών χαρτοφυλακίων. Τα τελευταία, ναι μεν δεν αποτελούν κομμάτι των στόχων έναντι του SSM για μείωση των “κόκκινων” ανοιγμάτων, ωστόσο επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αποκλείεται να επιβληθεί επίλυση και αυτών.
Μέχρι στιγμής στα Βαλκάνια έχει πωλήσει “κόκκινα” δάνεια μόνο η Eurobank και συγκεκριμένα καταναλωτικά δάνεια αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ. Τα εκτός Ελλάδος μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών υπολογίζονται σε 11 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των δανείων που έχουν χορηγήσει στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, το σενάριο των πωλήσεων είναι το μόνο που συζητείται πλέον και για τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, καθώς ναυάγησαν τα σχέδια για joint venture και swap.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι πωλήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα, έστω και αν στα restructuring plans των τραπεζών η δέσμευση για μείωση της παρουσίας εκτός Ελλάδος εκτείνεται μέχρι τα τέλη του 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η DGComp έχει ζητήσει από τις τράπεζες να υλοποιήσουν το πρώτο σκέλος της στρατηγικής τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.
Μέχρι και το καλοκαίρι, οι τράπεζες – συγκεκριμένα οι Eurobank, Εθνική και Alpha Bank – βρίσκονταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με στόχο την ανταλλαγή θυγατρικών με επίκεντρο τις αγορές Ρουμανίας, Σερβίας και Κύπρου.
Οι επαφές είχαν ξεκινήσει διστακτικά ένα χρόνο πριν, όταν οι ελληνικές τράπεζες κατάλαβαν ότι πρέπει να συνασπιστούν προκειμένου η περιουσία τους στο εξωτερικό να μην απαξιωθεί και καταλήξει “κοψοχρονιά” στα χέρια funds ή ξένων ανταγωνιστών. Έτσι, μπήκε στο τραπέζι η λύση των joint venture και των swap για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια, η οποία “υποδαυλίστηκε” και από τις εξελίξεις σε επίπεδο εποπτείας των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή.
Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, δεν καρποφόρησαν καθώς οι τράπεζες δεν τα βρήκαν μεταξύ τους στις πληρωμές που θα έπρεπε να γίνουν για να καλυφθούν οι διαφορές στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που θα ανταλλάσσονταν. Πλέον, όμως, οι πωλήσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, με πολύ πιθανό το σενάριο εξαγορών από funds αφού δεν φαίνεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ξένους τραπεζικούς ομίλους.
capitalgr