Οι πρώτες σκέψεις για τη στροφή ή όχι της πολιτικής της ΕΚΤ μετά το Μάρτιο, θα κατατεθούν την Πέμπτη στο ΔΣ της τράπεζας. Η “κατεύθυνση” που θα έχουν
αυτές οι σκέψεις θα ανοίξει ή θα κλείσει το “παράθυρο” για τις προσδοκίες ένταξης των ελληνικών ομολόγων (μετά το τέλος της αξιολόγησης) στο QE.
Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής δεν αφήνουν περιθώρια για ενα ξεκάθαρο τοπίο.
Στο ΔΣ της ΕΚΤ ο Μ. Ντράγκι δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του αλλά ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες στο Συμβούλιο, ειδικά των κεντροευρωπαϊκών χωρών έχουν αρχίσει να μιλάνε για το πόσο τα αρνητικά επιτόκια και το QE έχουν αρχίσει να αποτελούν σημείο έντονης τριβής στην διοίκηση της τράπεζας.
Μια ομάδα εξ αυτών, μάλιστα, επιμένει οτι η ΕΚΤ πρέπει να προειδοποιήσει τις αγορές για τον προβληματισμό αυτό, έτσι ώστε όταν έρθει η ωρα να πάρει και η ΕΚΤ τον δρόμο της Fed, να αρχίσει δηλαδή το σταδιακό περιορισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων (tapering), αυτές να είναι ήδη προειδοποιημένες…
Παρ’ όλα αυτά η πλειονότητα των κεντρικών τραπεζιτών σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται σταθερά υπέρ της συνέχισης του προγράμματος και για μετά το Μάρτιο τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2017.
Οι συνθήκες για τη διακοπή του προγράμματος δεν υπάρχουν, όπως υποστηρίζουν, καθώς τόσο οι οικονομίες της Ευρωζώνης όσο και συνολικά οι διεθνείς αγορές δεν επιτρέπουν ακόμα την απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Το σκηνικό αυτό σύμφωνα με τους “ψύχραιμους” δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να αποσύρει το πρόγραμμα όχι μόνο για τους εσωτερικούς λόγους της Ευρωζώνης, αλλά και γιατί το εξωτερικό νομισματικό περιβάλλον με το οποίο είναι άρρηκτα διασυνδεδεμένες οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ακόμα απολύτως ασταθές.
Αν αυτό είναι τελικά και το συμπέρασμα του Συμβουλίου της ΕΚΤ σήμερα και αύριο, τότε η ελληνική προσδοκία για το πως θα μείνει ανοικτό το “παράθυρο” του QE για τα ελληνικά ομόλογα -αν και όταν η β’ Αξιολόγηση έχει τελειώσει- θα παραμείνει ζωντανή.
Διαφορετικά η κατάσταση για το πως θα διευθετηθεί η αναδιάρθρωση του ελληνική χρέους και θα δρομολογηθεί η σταδιακή επαν-ιδιωτικοποίησή του θα γίνει μία εξαιρετικά πιό δύσκολη υπόθεση από ότι είναι σήμερα με το QE ανοικτό…
Σε κάθε περίπτωση όμως -όπως έχει δείξει και η αμερικάνικη εμπειρία- ο απογαλακτισμός από ενα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ειδικά μέσα σε συνθήκες τέτοιας αστάθειας όπως αυτή που επικρατεί στην οικονομία της Ευρωζώνης τώρα, δεν μπορεί παρά να είναι μία εξαιρετικά μακρόσυρτη διαδικασία.
Κάτι που δίνει περιθώρια για το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο διάστημα αυτό.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι οτι ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας στην τελευταία συνέντευξή του σε διεθνές ΜΜΕ θεώρησε αναγκαίο να σημειώσει οτι μία τέτοια συζήτηση, για την ένταξη δηλαδή των ελληνικών ομολόγων στο QE, είναι ενα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να ανοίξει πριν από το τέλος του χρόνου…