Ο “άγνωστος πόλεμος” στο εσωτερικό της ΕΚΤ για το QE

161
Ο "άγνωστος πόλεμος" στο εσωτερικό της ΕΚΤ για το QE

Ελευθερίας Κούρταλη
Ο Mario Draghi απέκλεισε τον… “ξαφνικό θάνατο του QE”, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για το tapering παρόλο που δήλωσε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν συζήτησε επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης και αρνήθηκε ότι έγινε οποιαδήποτε

συζήτηση για περιστολή των μηνιαίων ρυθμών αγορών. Το νέο αυτό έδωσε ανοδική ώθηση στις μετοχές, ενώ οι αναλυτές με μπαράζ εκθέσεών τους προβλέπουν ότι το QE όντως θα επεκταθεί από έξι έως και 18 μήνες μετά τον Μάρτιο του 2017 που έχει προγραμματιστεί να τελειώσει. Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά εκεί στην… ΕΚΤ.

Το μεγάλο δίλημμα του Draghi
Ο Mario Draghi είναι αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα, μεταξύ της αναιμικής οικονομικής ανάκαμψης και της σκληρής έως εχθρικής στάσης του Βερολίνου προς οποιαδήποτε προσπάθεια να επεκτείνει την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Έως σήμερα ο Ιταλός τραπεζίτης έχει καταφέρει να παρακάμψει αυτή τη διαμάχη, ωστόσο πολύ σύντομα σε δύο μόλις μήνες θα πρέπει να παρθεί η μεγάλη απόφαση. Όπως τόνισε και στην συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί τι θα κάνει τους επόμενους μήνες.
Μπορεί το Brexit να αποδείχθηκε μέχρι στιγμής λιγότερο επίπονο για την οικονομία της ευρωζώνης από ότι πολλοί περίμεναν, διευκολύνοντας έτσι την ΕΚΤ, ωστόσο η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ο πληθωρισμός παραμένουν υπερβολικά αδύναμα επίπεδα, την στιγμή που η ανεργία έχει εκτοξευθεί. Έτσι, τόσο οι οικονομολόγοι όσο και οι αναλυτές, θεωρούν βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει τελικά την επέκταση των μηνιαίων αγορών ομολόγων πέραν της ημερομηνίας λήξης του τον Μάρτιο του 2017.
Πρώτα tapering και μετά επέκταση, βλέπουν οι αναλυτές
Σύμφωνα με την Barclays, με βάση τα σχόλια του Draghi, η ΕΚΤ θα αποφασίσει να επεκτείνει το QE κατά 6-9 μήνες και να ανακοινώσει την αλλαγή κάποιων τεχνικών παραμέτρων τον Δεκέμβριο. Ο ρυθμός ωστόσο των αγορών, μπορεί να μην ανακοινωθεί σύντομα και να χρειαστεί να περιμένουμε έως τον Μάρτιο, ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία.
Σύμφωνα με την Citi, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται μακριά από τις προβλέψεις της ΕΚΤ κατά τα επόμενα τρίμηνα και έτσι θα συνεχίσει να εγγυάται πρόσθετη νομισματική τόνωση. Όπως εκτιμά, η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς assets κατά τουλάχιστον έξι μήνες στις 8 Δεκεμβρίου, αν και η απόφαση θα μπορούσε να επιτευχθεί με μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το μέγεθος των μηνιαίων αγορών. Σύμφωνα με την Citi, θα υπάρξει μία μικρή μείωση στο ρυθμό των μηνιαίων στα 60 δισ. ευρώ από 80 δισ. σήμερα από τον Απρίλιο του 2017 και μετά και εκτιμά ότι το QE θα διαρκέσει για 18 ακόμη μήνες μετά τον Μάρτιο του 2017, προσθέτοντας επιπλέον 700 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ).
Σύμφωνα με την Nomura, η μεγάλη απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να έρθει τον Δεκέμβριο, όταν θα ανακοινωθούν οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ε.Ε καθώς και τα αποτελέσματα του προγράμματος αγοράς assets. Όπως εκτιμά, η ΕΚΤ θα επεκτείνει το QE κατά έξι μήνες, ωστόσο αυτό το σενάριο εξαρτάται από τις προοπτικές της οικονομίας και τα πιθανά σοκ που μπορεί να προκύψουν.
Από την πλευρά της η Fidelity εκτιμά ότι η εικόνα του πληθωρισμού θα βελτιωθεί και αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να μειώσει οριακά την νομισματική τόνωση το 2017, με σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της. Όπως σημειώνει, το QE θα επεκταθεί για 6-9 μήνες και ταυτόχρονα θα ανακοινώσει και το tapering
Επίσης, λόγω των ανησυχιών γύρω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκια καταθέσεων πίσω σε μηδενικά επίπεδα καθώς το κόστος των αρνητικών επιτοκίων έχει αρχίσει να υπερβαίνει τα οφέλη. Αλλά με δεδομένη μια σειρά από κινδύνους στον ορίζοντα,
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επέκταση του QE κατά 6 μήνες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Danske Bank, καθώς όπως δήλωσε ο Draghi δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια μίας πειστικής ανοδικής τάσης στον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την ING, η ΕΚΤ δεν είναι ακόμη έτοιμη να επεκτείνει το QE. Η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης δεν είναι αρκετά αδύναμη για να δικαιολογήσει περισσότερα μέτρα τόνωσης, αλλά και δεν είναι αρκετά ισχυρή για να δικαιολογήσει το tapering. Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΚΤ απλώς αγοράζει χρόνο. Ωστόσο ο Draghi κράτησε τις προσδοκίες ζωντανές, έτσι κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του 2017, ενδεχομένως και με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι ο σημερινός.
Το σκληρό ματς εντός ΕΚΤ
Ωστόσο, η υποστήριξη εντός του Δ.Σ της ΕΚΤ για μία τέτοια κίνηση δεν είναι σε καμία περίπτωση ομόφωνη, αν και η πλειοψηφία είναι υπέρ της διατήρησης του QE. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η ποσοτική χαλάρωσηθα βοηθήσει στην στήριξη της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, ωστόσο το Βερολίνο δεν θέλει σε καμία περίπτωση την επέκταση μίας πολιτικής την οποία ήδη θεωρεί επικίνδυνη.
Αν και υπήρξαν κάποιοι στην ευρωζωνη που “φώναξαν”” ότι το QE είναι παράνομο καθώς πραγματοποιεί δημοσιονομικές μεταβιβάσεις από τα πλουσιότερα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, προς τον Νότο, ο Jens Weidmann, ο επικεφαλής της Bundesbank δεν ήταν ένας από αυτού,. Ωστόσο ο Weidmannψήφισε κατά του προγράμματος όταν ήταν να ξεκινήσει, και αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκεται απέναντι στους υποστηρικτές του QE. Τον Αύγουστο δήλωσε πως αν και υπάρχουν πιθανότητες προσαρμογής του προγράμματος η αύξηση της αγοράς ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες ή χώρες χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης μπορεί να απομακρύνει περαιτέρω την ΕΚΤ από την βασική της εντολή, ενώ στο παρελθόν έχει πει πολλές φορές προς την ΕΚΤ “μην επεκτείνεται το QE“.
Ο Weidmann όπως και η Sabine Lautenschlager (μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ) , δεν είναι οι μόνοι που διαφωνούν, καθώς τόσο οΟλλανδός κεντρικός τραπεζίτης αλλά και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών πολλών χωρών της Βαλτικής, έχουν επίσης θέσει υπό αμφισβήτηση το βάσιμο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο Mario Draghi είναι μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο έργο. Να σχεδιάσει ένα “πακέτο” που θα μπορέσει να ικανοποιήσει και τους αμφισβητίες. Τα… ματς στο Δ.Σ της ΕΚΤ αναμένεται να είναι σκληρά και δεν είναι καθόλου σίγουρο πώς θα μπορέσει να βρεθεί μία ισορροπία την στιγμή που η Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει σε προεκλογικό πυρετό.
capitalgr
Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!