Εκτοξεύονται και σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγωναγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, τόσο λόγω των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το “Όχι” στο
δημοψήφισμα κερδίζει έδαφος, αλλά και λόγω της ανακοίνωσης χθες ότι η Ρώμη προχωρά στην έκδοση 50ετών ομολόγων.
Η Ιταλία μπαίνει λοιπόν και αυτή στη λίστα των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας και της Γαλλίας, που προχωρούν στην έκδοση ομολόγων πολύ μακράς διάρκειας. Την έκδοση αναλαμβάνουν οι Banca IMI, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC France, JP Morgan Securities και Unicredit.
Οι αποδόσεις στα 10ετή και τα 30ετή ομόλογα της χώρας αυξάνονται περίπου 5 μ.β στο 1,28% και το 2,31% αντίστοιχα, ενώ το spread έναντι των ισπανικών ομολόγων εκτινάσσεται στα υψηλά δύο ετών, κοντά στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2014.
Οι αναλυτές κρίνουν την απόφαση για έκδοση των πολύ μακρπρόθεσμων ομολόγων ως “αρκετά επικίνδυνη” αυτή τη χρονική στιγμή. Η ανακοίνωση για την έκδοση των 50ετών ομολόγων έρχεται “σε μια ευαίσθητη στιγμή, λόγω του πολιτικού σκηνικού” στην Ιταλία, όπως επισημαίνει ο Orlando Green,στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.
Με μόλις δύο μήνες να απομένουν για το δημοψήφισμα γύρω από την συνταγματική μεταρρύθμιση που μπορεί να προκαλέσει έντονη πολιτική αστάθεια στη χώρα και να καθορίσει την “τύχη” του Renzi στην εξουσία, το “Όχι” φαίνεται πλέον να προηγείται. Τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας σημείωσαν την χειρότερη πορεία μεταξύ των υπολοίπων στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, μετά και τους έντονους φόβους γύρω από το τραπεζικό σύστημα της χώρας και την κρίση που έχει ξεσπάσει. Παράλληλα, τα ιταλικάμαζί με τα ελληνικά και τα πορτογαλικά ομόλογα, είναι τα μόνα στην ευρωζώνη που έχουν προκαλέσει απώλειες στους επενδυτές αυτή τη χρονιά.
Σύμφωνα με τον Antoine Bouvet, στρατηγικό αναλυτή της Mizuho International,η αντίληψη της αγοράς είναι ότι η Ιταλία έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ευρώπη και αυτό χειροτερεύει τα πράγματα. Αυτό σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι οι δύο παράγοντες που ευθύνονται για τις χαμηλές επιδόσεις της Ιταλίας.
“Σε ότι αφορά την Ιταλία, ο μεγάλος άγνωστος είναι το δημοψήφισμα και εδώ και λίγο διάστημα οι αγορές έχουν αρχίσει και ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξει νίκη του “Όχι”, και αυτό θα προκαλέσει νέα πολιτική αναταραχή”, όπως σημειώνει ο Patrick Jacq, αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της BNP Paribas.
Μάλιστα, πολλοί αναλυτές τείνουν να συγκρίνουν την Ιταλία με την Ισπανία, δύο χώρες που γενικά πήγαιναν χέρι-χέρι στις αγορές, τονίζοντας ότι πλέον η Ισπανία έχει ακολουθήσει τον δικό της “θετικό” δρόμο.
“Η Ισπανία έχει σαφώς πολύ καλύτερες επιδόσεις από την Πορτογαλία και την Ιταλία, τις τελευταίες εβδομάδες,” τονίζει ο Martin van Vliet, στρατηγικός αναλυτής της ING Groep NV. “Είναι κυρίως επειδή η Ιταλία και η Πορτογαλία ενέχουν πολύ κίνδυνο, ενώ πλέον η Ισπανία έχει αποσυνδεθεί “, όπως προσθέτει.
“Υπάρχει η προοπτική να σχηματιστεί κυβέρνηση πλέον στην Ισπανία και αυτό βοηθά”, σημειώνει ο Ciaran O’Hagan, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής τηςSociete Generale. “Στην Ιταλία, ειδικά με την αβεβαιότητα γύρω από το δημοψήφισμα, οι προοπτικές δεν είναι καλές”.
Η κρίση της Deutsche Bank επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση για την Ιταλία, εντείνοντας το sell-off στα ιταλικά ομόλογα. Χθες μάλιστα, οιιταλικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ignazio Visco, “συζήτησαν τις πιθανές επιπτώσεις μιας υποθετικής επιδείνωσης της κρίσης σε ορισμένες μεγάλες μη ιταλικές τράπεζες“, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του ιταλικού ΥΠΟΙΚ.
Ελευθερία Κούρταλη
capitalgr