Οι φωνές διαμαρτυρίας από την Βαγδάτη έρχονται τόσο στο φως της τουρκικής παράτασης για τουλάχιστον έναν χρόνο στις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα αλλά και των δηλώσεων για τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Το Ιρακινό Κοινοβούλιο καταδίκασε σε ψήφισμά του την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Μπακίσα, μερικά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μοσούλης καθώς θεωρείται ότι βρίσκεται σε προετοιμασία επιχείρηση ανακατάληψής της από τους τζιχαντιστές.
«Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αγνοήσει τις διεθνείς εκκλήσεις για απόσυρση των δυνάμεών της» ανέφερε σχετικά το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών. Η παρουσία τους, τόνισε, συνιστά «παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας και δείχνει πλήρη απουσία σεβασμού της ιρακινής κρατικής κυριαρχίας».
Την Τετάρτη, ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς είπε πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην τουρκική παρουσία στην Μπακίσα, την στιγμή που το Ιράκ είναι τόσο διαιρεμένο».
Η Άγκυρα, είπε, «δεν έχει σκοπό να μετατρέψει σε δύναμη κατοχής την τουρκική στρατιωτική δύναμη» στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, το μεν τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον ιρακινό διπλωματικό απεσταλμένο για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για το ιρακινό ψήφισμα, το δε ιρακινό ΥΠΕΞ προχώρησε στην ίδια κίνηση σε διαμαρτυρία για δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού σχετικά με τη Μοσούλη.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είχε πει πως εάν η περιοχή γύρω από τη Μοσούλη τεθεί υπό τον έλεγχο των σιιτικών πολιτοφυλακών, θα πυροδοτηθούν «εθνοτικές εντάσεις με τη σουνιτική πλειονότητα της περιοχής».
Το Σαββατοκύριακο, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε δώσει παράταση τουλάχιστον ενός έτους στην έγκρισή της για στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν των τουρκικών συνόρων -δηλαδή, τόσο στη βόρεια Συρία όσο και στο βόρειο Ιράκ.
Επιπλέον, οι πρόσφατες δηλώσεις για τη Λωζάννη είναι εξίσου προβληματικές και για τη Βαγδάτη: «Υπαναχώρηση» θα σήμαινε επιστροφή στα σύνορα στα οποία αποσκοπούσε ο Κεμάλ, τα οποία περιλάμβαναν και εδάφη στην περιοχή της Μοσούλης.