Πάνω από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων «γλίτωσαν» την επιβολή προστίμου για ΚΤΕΟ και άλλοι τόσοι περίπου για ανασφάλιστα οχήματα εξαιτίας του
πρόσφατου ανασχηματισμού της κυβέρνησης.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr, η υπουργική απόφαση για την επιβολή προστίμου σε πάνω από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από Τεχνικό Έλεγχο (ΚΤΕΟ) αλλά τα κινούν και χωρίς να έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο είχε υπογραφεί από την υφυπουργό Μεταφορών κ. Χρυσοβελώνη και βρίσκονταν στο γραφείο του πρώην Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη για να υπογραφεί επίσης και να υλοποιηθεί αλλά η ανακοίνωση του ανασχηματισμού με την αποχώρηση των δύο κυβερνητικών στελεχών πάει πολύ πίσω την υλοποίηση της απόφασης.
Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ αναγκάζονται σε περαιτέρω περικοπές και απολύσεις προσωπικού καθώς όπως επισημαίνουν το επάγγελμά τους τείνει να γίνει «περιστασιακό» καθώς οι ιδιοκτήτες οχημάτων και δικύκλων επισκέπτονται τις μονάδες Τεχνικού Ελέγχου μόνο όταν φημολογείται ότι αποστέλλονται τα πρόστιμα!
Επίσης το Enikonomia.gr, αποκαλύπτει τι αναφέρει η υπουργική απόφαση για τα παλαιά αυτοκίνητα αλλά και για τους ελέγχους που πρέπει να πραγματοποιούν οι φορείς ώστε να διασταυρώνουν τα στοιχεία των ιδιοκτητών ΙΧ αλλά και των ελέγχων των οχημάτων τους.
Πάνω από 525 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τα πρόστιμα
Η υπουργική απόφαση που δεν πρόλαβε να υπογραφεί από τον πρώην Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr, μετά την διασταύρωση των στοιχείων αφορά πάνω από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από Τεχνικό Έλεγχο και θα πρέπει να τους επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ μέσω Taxisnet.
Ωστόσο το πρόστιμο αυξάνεται κατά 75 ευρώ (65 ευρώ το παράβολο για έλεγχο σε ΚΤΕΟ και επιπλέον 10-12 ευρώ για τον ΦΠΑ) με αποτέλεσμα τα τελικά έσοδα για το κράτος να υπολογίζονται σε πάνω από 225 εκατ. ευρώ τ6α οποία προέρχονται μόνο από τα πρόστιμα για ΚΤΕΟ.
Αν συνυπολογίσει κανείς και τα πρόστιμα που πρέπει να επιβληθούν στους ιδιοκτήτες οδηγούς που κινούν τα οχήματά τους ανασφάλιστα τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ τότε τα έσοδα που θα πρέπει να εισπράξει το κράτος εκτοξεύονται σε πάνω 525 εκατ. ευρώ!
Αν στα παραπάνω υπολογιστούν και τα δίκυκλα που κυκλοφορούν χωρίς ΚΤΕΟ και ανασφάλιστα τότε τα έσοδα αυξάνονται περαιτέρω.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μόλις το 30-35% των ιδιοκτητών δικύκλων επισκέπτονται τα ΚΤΕΟ ενώ οι υπόλοιποι απλά αδιαφορούν.
Εκτός διασταυρώσεων και προστίμων οι ιδιοκτήτες ΙΧ με ηλικία άνω των 22 ετών
Ένα χάος έχει αποκαλυφθεί στις βάσεις δεδομένων μεταξύ των υπουργείων όσον αφορά στα οχήματα αλλά και τα δίκυκλα που κυκλοφορούν.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr, οι ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν το 1995 ή το 1990 ενδεχομένως να εξαιρεθούν από τις διασταυρώσεις καθώς έχουν εντοπιστεί χιλιάδες οχήματα της δεκαετίας του ’60, του ’70, του ’80 και του ’90 τα οποία «αγνοούνται» αν υπάρχουν και κυκλοφορούν καθώς όλες οι μεταβολές τότε γίνονταν χειρόγραφα και το σύστημα μπορεί να εμφανίζει ότι κυκλοφορούν ακόμη ενώ στην πραγματικότητα να έχουν καταστραφεί.
Παράλληλα πέραν των παλαιών αυτοκινήτων στην υπουργική απόφαση αναφέρονταν πως τελικά οι διασταυρώσεις θα γίνονταν μόνο μία φορά το χρόνο αντί για δύο και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αν τεθεί σε ισχύ κάτι τέτοιο θα αυξήσει κατά πολύ την «αποχή» από τους τεχνικούς ελέγχους σε όλη την Επικράτεια με ανυπολόγιστες ζημιές για τις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και τους υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτές.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε πως τους τελευταίους μήνες σχεδόν όλα τα ΚΤΕΟ πραγματοποιούν μπαράζ απολύσεων ώστε να μπορέσουν να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα και να καταστούν βιώσιμες ή καταγράφοντας μικρές ζημίες.
enikonomia.gr