Χωρίς λύση παραμένει η υπόθεση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από την 1η Ιανουαρίου. Ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, που
συνάντησε χθες εκπροσώπους των φορέων δεσμεύτηκε για μια διαδικασία- εξπρές, χωρίς να διευκρινίζει αν ακολουθήσει το δρόμο του προκάτοχό του για το θέμα, δηλαδή να προωθήσει το σχέδιο νόμου που βρισκόταν τους τελευταίους μήνες υπό επεξεργασία. Υποστήριξε δε ότι οι 28 φορείς δεν θα βάλουν «λουκέτο» με το νέο έτος.
Πριν από δύο χρόνια αποφασίστηκε η συγχώνευση και κατάργηση των 28 φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μια επιλογή που όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ καθώς δέχθηκε δριμεία κριτική. Με δεδομένο ότι οι φορείς χρηματοδοτούνταν έως το τέλος του 2015 σχεδόν αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ, το κενό που προέκυψε φέτος καλύφθηκε εκτάκτως με χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε μια διαδικασία διαβούλευσης με διάφορους περιβαλλοντικούς φορείς για ένα νέο πλαίσιο για την (ούτως ή άλλως ανεπαρκή) οργάνωση και λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, το οποίο όμως δεν έφθασε σε τελική μορφή, ώστε να δοθεί σε διαβούλευση και μετά να καταλήξει στη Βουλή.
Έτσι οι μήνες πέρασαν και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Χθες ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του φορέα προστασίας των υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς κ. Ν. Καραβά, τον πρόεδρο του φορέα Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα κ. Θ. Κουϊμτζή , την πρόεδρο του φορεά του Εθνικού Δρυμού Αίνου και Καθηγήτρια Παν. Πατρών κ. Γ. Καμάρη και αντιπροσωπεία των συλλόγων εργαζομένων. Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη για τη διακοπή της χρηματοδότησης των φορέων στο τέλος του 2016. «Θεωρώ ότι ήταν επιλογή η διακοπή της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, όπως ήταν και επιλογή οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν από τον εθνικό διάλογο, αλλά και από την Επιτροπή Φύση 2000 να παραμείνουν στον αέρα, χωρίς μεταβατικές και εφαρμοστέες διατάξεις», ανέφερε.
Ο κ. Φάμελλος προανήγγειλλε μια διαδικασία – εξπρές ώστε να μην προκύψει και πάλι ζήτημα χρηματοδότησης της λειτουργίας των φορέων, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον ρυθμό χειρισμού της υπόθεσης από τον προκάτοχό του. «Για να επιτύχουμε κάτι τόσο σημαντικό, που καθυστερεί για χρόνια, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, χρειάζεται πολύ στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων», ανέφερε. «Δεν περνά από το μυαλό μας, ότι την 1η Ιανουαρίου 2017 θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών», ανέφερε. «Χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να κάνουμε πολλά, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα». Ο αναπλ. υπουργός προανήγγειλλε νομοθετική ρύθμιση, χωρίς όμως να κάνει σαφές αν θα κινηθεί στην κατεύθυνση της υπό επεξεργασίας λύσης ή θα την επανεξετάσει.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ