Ποια θα είναι τα κριτήρια αξιολόγησης
Με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία να αγγίζουν πλέον τα 30 δισ. ευρώ είναι σαφές πλέον στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πως η αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών οφειλών είναι απαράβατος
Με γνώμονα αυτό, το υπουργείο ετοιμάζει ρυθμίσεις για τους μικρούς επιχειρηματίες που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έως και 30.000 ευρώ.
Στα κριτήρια αξιολόγησης του κάθε οφειλέτη είναι το ύψος του χρέους του, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δημιουργήθηκε η οφειλή, καθώς και η προοπτική της επιχείρησης. Να σημειωθεί εδώ πως το 40% των οφειλετών, δηλαδή περίπου 1 στους 2, χρωστά έως 15.000 ευρώ.
Ο προσδιορισμός των δυνατοτήτων του κάθε οφειλέτη θα γίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, μέσα από την αναβάθμιση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Η ρύθμιση θα αξιολογείται και θα επανακαθορίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα θα ελέγχεται ενδελεχώς εάν κάποιο μέρος της οφειλής δεν είναι πραγματικό ή αν επιβλήθηκε μέσω προσαυξήσεων χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Στο τραπέζι παραμένει και το πάγωμα οφειλών για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας με μόνη προϋπόθεση να καταβάλλονται εγκαίρως οι τρέχουσες οφειλές.
Για παράδειγμα στην περίπτωση του ΟΑΕΕ σχεδιάζεται πάγωμα των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με ανάλογη μείωση των μελλοντικών συντάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης ή ότι τα χρέη του δημιουργήθηκαν την εποχή της κρίσης
Παρ’ ότι οι δανειστές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους καθώς τέτοια σχέδια αντιστρατεύονται τις προσπάθειες δημιουργίας κουλτούρας πληρωμών, εάν χαθεί το στοίχημα της είσπραξης εισφορών ο ΕΦΚΑ κινδυνεύει με κατάρρευση.
newsbeast.gr