Συνολικά ωστόσο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι, πιστεύοντας κατά πλειοψηφία πως «τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση».
Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα της διευρωπαϊκής έρευνας Parlemeter που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου.
Στην ερώτηση αν «αυτή την στιγμή τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση», το 54% σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό δείγμα απαντά πως κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση -ποσοστό μάλιστα που ενισχύεται κατά 13 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.
Μόνο το 25% απαντά πως τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση (ενίσχυση τριών μονάδων) ενώ το 11% απαντά αυθόρμητα «ούτε το ένα ούτε το άλλο» (λιγότεροι κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι) και ένα 10% επιλέγει το «δεν γνωρίζω».
Συγκεκριμένα στο ερώτημα για το όφελος ή μη της ΕΕ για την κάθε χώρα ξεχωριστά, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του 60% που θεωρεί επωφελή την ΕΕ είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι, όπως και το 31% που απαντά αρνητικά.
Στην περίπτωση των Ελλήνων όμως, το 52% που απαντά πως η συμμετοχή στην ΕΕ δεν έχει ωφελήσει την Ελλάδα είναι ενισχυμένο κατά 11 μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Το 44% απαντά πως η συμμετοχή στην ΕΕ είναι επωφελής, ποσοστό μειωμένο κατά 12 μονάδες (το δεν γνωρίζω είναι στο 4%).
Διευρωπαϊκά, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απαντήσεων καταγράφονται σε Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Μάλτα και Πολωνία (από 86% μέχρι 80%).
Κάτω από το μισό σε θετική απάντηση βρίσκονται η Ιταλία (με 38%), η Ελλάδα (με 44%, όπως προαναφέρθηκε) και η Κύπρος με το ίδιο ποσοστό, η Αυστρία (48%) και η Βουλγαρία (49%).
Στους λόγους για τους οποίους συγκεκριμένα το δείγμα στην Ελλάδα θεωρεί πως η ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα, το 44% αναφέρει τη συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας, το 34% πως η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ βελτιώνει τη συνεργασία της χώρας με τα υπόλοιπα μέλη, το 32% πως η συμμετοχή δίνει δυνατότερη φωνή της Ελλάδας στον κόσμο, το 21% πως δίνει νέες ευκαιρίες εργασίας, το 17% -μακράν το χαμηλότερο σε όλη την ΕΕ- τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και το 16% τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.