επενδύσεις στις οποίες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν. Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Αλκης Δρακινός, αναπληρωτής διευθυντής της EBRD στην Ελλάδα, μιλώντας στο εξαγωγικό συνέδριο που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Η EBRD από τον Σεπτέμβριο του 2015 που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα έχει ήδη επενδύσει σε πάνω από δέκα έργα, από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τη συμμετοχή σε επενδυτικά κεφάλαια, ενώ ιδιαίτερα ενεργή είναι στις εκδόσεις ομολογιακών δανείων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι επενδύσεις της σήμερα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Δρακινός, ανέρχονται σε περίπου 640 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες μέσα από τις χρηματοδοτήσεις που προωθεί για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Πρόκειται για δύο προγράμματα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Frapport για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων ύψους 90 και 60 εκατ. ευρώ, για τα οποία αναμένεται η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της EBRD.
Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα επιθυμεί να δώσει η EBRD σε ακόμη δύο είδη επενδυτικής δραστηριότητας: πρώτον, στη συμμετοχή σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων, δεύτερον, στη συμμετοχή σε επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. «Πάμε να αναπτύξουμε μια καινούργια αγορά. Το θέλουν και οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», υποστήριξε ο κ. Δρακινός αναφερόμενος στη συμμετοχή της EBRD στα ομολογιακά δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η αναπτυξιακή τράπεζα έχει επενδύσει με αυτόν τον τρόπο στον ΟΤΕ, στην Τιτάν, στον όμιλο Φουρλή και πολύ πρόσφατα και στην Τέρνα Ενεργειακή.
Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, η EBRD έχει επενδύσει στην Deca Investments (η οποία μεταξύ άλλων συμμετέχει στην εξαιρετικά επιτυχημένη εταιρεία Atlas Tapes που παρασκευάζει συγκολλητικές ταινίες). Επιπλέον, αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου η έγκριση της συμμετοχής της με ποσό έως 10 εκατ. ευρώ στο fund SouthBridge Europe Mezzanine με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο θα δραστηριοποιείται σε ενδιάμεση χρηματοδότηση κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Δρακινό το πρόσφατο παράδειγμα της επένδυσης 50 εκατ. ευρώ για τιτλοποίηση απαιτήσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να επαναληφθεί και με άλλες τράπεζες.
Η δραστηριοποίηση της EBRD στην Ελλάδα μπορεί να ξεκίνησε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2015, όμως ελληνικές επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί εμμέσως από την ίδρυση της τράπεζας το 1991 για τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες. Οπως ανέφερε ο κ. Δρακινός, από το 1991 έχουν χρηματοδοτηθεί από την EBRD συνολικές επενδύσεις 2,5 ευρώ που αφορούν εταιρείες ελληνικών συμφερόντων για τις δραστηριότητές τους σε χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Έντυπη