αρχές έθεσαν στο στόχαστρό τους και την Audi – η τελευταία είναι μία από τις αυτοκινητοβιομηχανίες του ομίλου VW. Η εξέλιξη αυτή κλονίζει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες που κάνει η γερμανική εταιρεία για να αποκαθαρθεί από όλα αυτά που τη συνδέουν με το σκάνδαλο ρύπων. Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έρευνες διεξάγονται στη Renault για το ίδιο θέμα.
Στην Καλιφόρνια, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εντόπισαν νέο «πειραγμένο» λογισμικό στα αυτοκίνητα της Audi. Αυτός ο μηχανισμός επέτρεπε στα οχήματα να εκπέμπουν χαμηλότερους ρύπους στη διάρκεια των επισήμων ελέγχων απ’ ό,τι όταν κινούνταν στους δρόμους.
Επιπλέον, στη Γερμανία οι εισαγγελείς έχουν διευρύνει τις ανακρίσεις τους, για να διαπιστώσουν εάν όντως η Volkswagen παραπλάνησε τους επενδυτές της αποκρύπτοντας την έκταση του σκανδάλου εκπομπής ρύπων και τη σοβαρή εμπλοκή του Χανς Ντίτερ Πετς.
Ο τελευταίος, αμέσως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου στις ΗΠΑ, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, τοποθετήθηκε επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, για όσο διάστημα τα αυτοκίνητα με το «πειραγμένο» λογισμικό πωλούνταν στις ΗΠΑ και στη διεθνή αγορά, ο Πετς ήταν γενικός οικονομικός διευθυντής στον όμιλο VW και γι’ αυτόν τον ρόλο του θα κληθεί να καταθέσει.
Επιπροσθέτως, οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν και την ανάμειξη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν και άλλων στελεχών του διοικητικού συμβουλίου. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι οι επενδυτές της VW έχουν καταθέσει 1.400 αγωγές και διεκδικούν αποζημιώσεις 8,2 δισ. ευρώ για το σκάνδαλο με τις ψευδείς μετρήσεις ρύπων.
Τον Οκτώβριο, πάντως, η VW κατέληξε σε διακανονισμό 14,7 δισ. δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος συμπεριλαμβάνει αποζημιώσεις σχεδόν 500.000 ιδιοκτητών αυτοκινήτων Volkswagen με «πειραγμένο» λογισμικό. Εκκρεμούν καταγγελίες για ποινικές ευθύνες της εταιρείας και πληθώρα αγωγών που έχουν κατατεθεί σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.
Έντυπη