«Πρέπει να σταματήσουμε με αυτή την ιστορία για την Αλβανία», έλεγε σαφώς ενοχλημένος στην τελευταία του συνέντευξη στο Euronews. Και στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι, σύμφωνα με στοιχεία των ιταλικών αρχών, περίπου το ένα τρίτο της αλβανικής οικονομίας έχει σχέση με το έγκλημα, τη
διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, την εμπορία ανθρώπων και την εκμετάλλευση γυναικών, ο Εντι Ράμα απαντούσε ότι επρόκειτο περί κακοήθειας, αμφισβητώντας τα στοιχεία.
Αυτά από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, γιατί από την άλλη ΕΕ και ΗΠΑ περιγράφουν στις εκθέσεις τους με τα πιο μελανά χρώματα την εγκληματικότητα και τη διαφθορά στη γειτονική χώρα, που συνδέονται μάλιστα άμεσα με την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Συνδέουν ξεκάθαρα την όποια ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς με την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας.
Οι ίδιοι οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Τίρανα, επεμβαίνοντας σχεδόν ωμά τόσο στο κυβερνών κόμμα του Εντι Ράμα, όσο και σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν ακόμη και για παράβαση της σύμβασης περί Διπλωματικού Δικαίου της Βιέννης- επέβαλαν τα δύο τελευταία χρόνια δύο σημαντικά νομοθετήματα.
Τον Δεκέμβριο του 2015 το αλβανικό κοινοβούλιο αναγκάστηκε να ψηφίσει έναν νόμο που επιχειρεί να «καθαρίσει» τον κρατικό μηχανισμό από τα άτομα που έχουν ποινικό παρελθόν και να χτυπήσει τη διαφθορά. Αυτό αφορά και βουλευτές καθώς και εκλεγμένους δημάρχους κ.λπ., για τους οποίους ο δυτικός παράγων πιέζει προκειμένου να εκπέσουν από τα αξιώματά τους και να αποχωρήσουν από τη δημόσια ζωή, παίρνοντας τον δρόμο για τη δικαιοσύνη. Και όπως φαίνεται για κάποιους το έχουν καταφέρει, παρά τις αντιδράσεις του πολιτικού συστήματος.
«Ο λάος θέλει αλλαγή»
Πέρυσι τον Δεκέμβριο το Kοινοβούλιο ψήφισε νόμο για «εκκαθάριση» του κρατικού μηχανισμού από πολιτικούς που έχουν ποινικό παρελθόν.
|
Αποκαλυπτικός ήταν ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, που με δηλώσεις του πριν από λίγες μέρες αναφέρθηκε σε διεφθαρμένους βουλευτές και δημάρχους που υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν ή να αποσύρουν τις υποψηφιότητες. «Εχουμε αποχαιρετήσει έναν αριθμό εγκληματιών και διεφθαρμένων πολιτικών», είπε για να προσθέσει κάποια γνωστά ονόματα, «έτσι όπως μου έρχονται στο μυαλό», όπως συμπλήρωσε, αναφέροντας τουλάχιστον οκτώ ονόματα πρώην και νυν βουλευτών, καθώς και δημάρχων, που έχουν συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα. «Ο αλβανικός λαός είναι κουρασμένος από αυτούς τους διεφθαρμένους πολιτικούς και θέλει αλλαγή» τόνισε.
Το δεύτερο που επιχείρησε να επιβάλει ο δυτικός παράγων είναι η λεγόμενη «μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη», που στην πραγματικότητα είναι μια προσπάθεια εκκαθάρισης από τους διεφθαρμένους δικαστές και εισαγγελείς.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης στις πρόσφατες δηλώσεις του ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το θέμα, αφού εκτίμησε ότι ο αριθμός τους στην Αλβανία είναι υψηλότερος από το 35%, που χρειάστηκε να απομακρυνθούν στο Κόσοβο.
Το αλβανικό κοινοβούλιο υποχρεώθηκε να ψηφίσει τελικά τον σχετικό νόμο για «τη μεταρρύθμιση στο δικαστικό σώμα» τον Ιούλιο και, αφού το νομοσχέδιο κάτω από τις συνεχείς υπαναχωρήσεις του πολιτικού συστήματος της Αλβανίας είχε παρουσιάσει κώλυμα για 18 μήνες! Χρειάστηκε προηγουμένως η Ουάσιγκτον να προειδοποιήσει απειλητικά ότι η μη ψήφιση μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για την Αλβανία».
Ο Εντι Ράμα με τον «κολλητό» του Κότσο Κοκδήμα, που εξέπεσε από βουλευτής με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τον είχαν καταγγείλει μεταξύ άλλων για ανέγερση θηριώδους τουριστικού οικοδομικού συγκροτήματος σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από την ακτή σε παραλία της Χειμάρρας.
|
Τα προσδοκώμενα όμως και από τους δύο νόμους απομένει να αποδειχτούν στην πράξη, αφού το σύστημα στην Αλβανία έχει τον τρόπο του να ακυρώνει πολλά πράγματα, πολύ περισσότερο που το 2017 είναι εκλογική χρονιά. Ηδη, τα αποτελέσματα από την ψήφιση εδώ και περίπου έναν χρόνο του πρώτου νόμου είναι μάλλον πενιχρά, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση της ΕΕ του 2016 για την Αλβανία, η οποία είναι αποκαλυπτική.
Τα ευρήματα
Μπορεί εκ των προτέρων και προκειμένου να μην ακυρώσει τις προσπάθειές της στην Αλβανία, να σπεύδει να επισημάνει ότι «έχει γίνει κάποιο επίπεδο προετοιμασίας», αναφέροντας κυρίως τους δύο νόμους που επέβαλε για το σύστημα διαφθοράς του κρατικού μηχανισμού και το δικαστικό σύστημα, όμως οι διαπιστώσεις της έκθεσης στην πραγματικότητα είναι πολύ ανησυχητικές.
Η διαφθορά συνεχίζει να επικρατεί σε πολλές περιοχές και εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, αναφέρει, ενώ η ανεξαρτησία και η αποτελεσματικότητα των θεσμικών της οργάνων που είναι επιφορτισμένες με την καταπολέμηση της διαφθοράς συνεχίζουν να είναι περιορισμένες λόγω πολιτικών πιέσεων και της αδύναμης διοικητικής ικανότητας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα, αναφέρεται ότι η αστυνομία αδυνατεί να εντοπίσει τις εγκληματικές συμμορίες που κρύβονται από την εκτεταμένη καλλιέργεια των χασισοφυτειών και τη διακίνηση των ναρκωτικών.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
Επιεικείς κυρώσεις
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Αλβανία διαπιστώνει ότι η πολιτική επιρροή επί των θεσμικών οργάνων του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και η διαφθορά στο δικαστικό σώμα συνεχίζει να είναι από τις κύριες αιτίες ανησυχίας, ενώ οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε υποθέσεις διαφθοράς είναι υπερβολικά επιεικείς.
- Η ανεξαρτησία των οργάνων που είναι επιφορτισμένα με την κα- ταπολέμηση της διαφθοράς συνεχίζει να είναι περιορισμένη λόγω πολιτικών πιέσεων, σημειώνεται στην έκθεση της ΕΕ
ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Χειροπέδες σε πολιτικούς με… θητεία στο οργανωμένο έγκλημα
Οι εικόνες βουλευτών που οδηγούνται με χειροπέδες στη δικαιοσύνη επαναλαμβάνονται συχνά στην Αλβανία. Πιο πρόσφατη αυτή του πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρμάντο Πρένγκα, που οδηγήθηκε στο εδώλιο στα μέσα Οκτωβρίου κατηγορούμενος για συμμετοχή σε αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, για το ποιος θα ελέγξει τη λιμνοθάλασσα του Πατόκ, έναν χρόνο πριν. Στον κατάλογο του διεφθαρμένου πολιτικού δυναμικού ανήκει και ο Αρμπέν Ντόκα, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος που στα τέλη του 2015 υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη ότι το 2003 είχε καταδικαστεί στην Ιταλία σε φυλάκιση 7,5 χρόνων για εγκληματική υπόθεση πορνείας, απαγωγής κ.ά.
Αιματηρή σύγκρουση
Μία ανάλογη περίπτωση ήταν και αυτή του βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Μαρκ Φρόκου. Τον περασμένο χρόνο αποκαλύφθηκε ότι καταζητούνταν για συμμετοχή σε αιματηρή σύγκρουση μεταξύ εγκληματικών ομάδων στις Βρυξέλλες που είχε να κάνει με εμπόριο λευκής σαρκός, για την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων.
Ο Εντι Ράμα με τον Ελβις Ρόσι, ο οποίος το 2015 εκλέχθηκε δήμαρχος της Καβάγια, όμως τον Ιούνιο συνελήφθη εξαιτίας της καταδίκης του από την ιταλική Δικαιοσύνη για βιασμό, ενώ και στην Ελβετία είχε συλληφθεί για εμπόριο ναρκωτικών.
|
Ο Αρτούρ Μπούσι ως βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος τον Ιανουάριο του 2015 φερόταν υπέρμαχος ενός ψηφίσματος που καλούσε το κοινοβούλιο να καθαρίσει από τα μέλη του αυτά που έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο.
Στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015 που ακολούθησαν ο Α. Μπούσι κατέβηκε ως υποψήφιος της πόλης Κρούγια για να αποκαλυφθεί ότι το 2010 η ιταλική αστυνομία τον είχε συλλάβει ως εμπλεκόμενο στη συμμορία της Μόριτζα για μεταφορά μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης από την Ολλανδία.
Κατοχή 30 κιλών χασίς
Ενα άλλο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ελβις Ρόσι, αν και κατηγορήθηκε προεκλογικά για ανάλογη εγκληματική δραστηριότητα, κατέβηκε στις εκλογές του 2015 και εκλέχτηκε δήμαρχος της Καβάγια. Ομως, τον Ιούνιο συνελήφθη, γιατί αποκαλύφθηκε ότι είχε καταδικαστεί από την ιταλική δικαιοσύνη για βιασμό, ενώ έχει εγκληματικό παρελθόν και στην Ελβετία, όπου έχει συλληφθεί για εμπόριο ναρκωτικών κ.ά.
Ενα στέλεχος του δημοκρατικού κόμματος, ο Τζέντιαν Μουχαμέτι που κατέβαινε υποψήφιος δήμαρχος στην Κελσίρα (Κλεισούρα), παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι είχε συλληφθεί στην Ιταλία για κατοχή 30 κιλών χασίς.
Ο Μαρκ Φρόκου, βουλευτής του ΧριστιανοδημοΚρατικού κόμματος, είχε καταδικαστεί στις Βρυξέλλες σε φυλάκιση δέκα ετών για συμμετοχή σε αιματηρή σύγκρουση μεταξύ εγκληματικών ομάδων που είχαν σχέση με εμπόριο λευκής σαρκός.
|
Σ’ αυτόν τον κατάλογο των διεφθαρμένων πολιτικών ο Αμερικανός πρέσβης περιέλαβε και τον πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού κόμματος Κότσο Κοκδήμα, έναν από τους πλουσιότερους Αλβανούς, με προσβάσεις στα ΜΜΕ, ιδιοκτήτη του ομίλου της Σέκουλι, που εξέπεσε από βουλευτής με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο ίδιος ο Σαλί Μπερίσα τον είχε καταγγείλει για σκάνδαλα, ανάμεσα στα οποία η ανέγερση ενός θηριώδους τουριστικού οικοδομικού συγκροτήματος δίπλα στην ακτή σε παραλία της Χειμάρρας.
Ο Αρμάντο Πρένγκα συνελήφθη τον Οκτώβριο κατηγορούμενος για συμμετοχή σε αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, σχετικά με τον έλεγχο της λιμνοθάλασσας του Πατόκ.
ΕΘΝΟΣ