Αφορά βενζινοκίνητα και ντιζελοκίνητα μοντέλα με κινητήρα V6
Οι κακές ειδήσεις δεν έχουν τελειωμό για τη Volkswagen. Λίγο μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσης της γερμανικής Δικαιοσύνης να διενεργήσει έρευνα για το ρόλο που διαδραμάτισε ο νυν πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ομίλου Χανς Ντίτερ Πετς, η γερμανική εφημερίδα «Bild» δημοσίευσε τη Δευτέρα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές αρχές ανακάλυψαν… κι άλλο παράνομο λογισμικό με τα οποία ο όμιλος Volkswagen εφοδίαζε τα αυτοκίνητά του!
Τη φορά αυτή το σκάνδαλο αφορά τη θυγατρική εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων του ομίλου, την Audi. Σύμφωνα με την «Bild», οι αρμόδιες για την προστασία του Περιβάλλοντος αρχές της αμερικανικής Πολιτείας της Καλιφόρνιας (Carb) ανακάλυψαν το καλοκαίρι ένα νέο λογισμικό παραποίησης των στοιχείων εκπομπής διοξειδίου το άνθρακα με το οποίο ήταν εφοδιασμένα κάποια μοντέλα της Audi με κινητήρες V6 βενζίνης ή ντίζελ.
Το λογισμικό αυτό αποτελούσε εξοπλισμό των αυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων των συγκεκριμένων μοντέλων και επέτρεπε στα αυτοκίνητα να διαπιστώνουν, με βάση τις κινήσεις του τιμονιού, αν αυτά κυκλοφορούν στο δρόμο ή υπόκεινται σε έλεγχο καυσαερίων λειτουργώντας πάνω σε κυλιόμενους κυλίνδρους. Στη δεύτερη περίπτωση οι ενδείξεις των εκπομπών καυσαερίων ήταν διαφορετικές – τα αυτοκίνητα ρύπαιναν λιγότερο.
«Σε συνθήκες δοκιμής του οχήματος το τιμόνι παραμένει σταθερό. Το λογισμικό αντιλαμβάνεται τις ειδικές αυτές συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα και ελαχιστοποιεί την κατανάλωση καυσίμου, άρα και τις εκπομπές καυσαερίων. Όταν το τιμόνι κινείται το λογισμικό αντιλαμβάνεται ότι το αυτοκίνητο κινείται στο δρόμο και παύει να ενεργοποιεί το σύστημα μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Η νέα αυτή ψηφιακή απάτη εντοπίστηκε σε μοντέλα A6, A8 και Q5 της Audi.
Εν τω μεταξύ, η γερμανική Δικαιοσύνη θα εξετάσει τις ευθύνες που ενδεχομένως έχει ο σημερινός πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ομίλου Χανς Ντίτερ Πετς σε ό,τι αφορά την καθυστερημένη παραδοχή του σκανδάλου με τις «πειραγμένες» ενδείξεις εκπομπής καυσαερίων των Volkswagen. Την εποχή του σκανδάλου ο Πετς ήταν οικονομικός διευθυντής του ομίλου VW.
Σύμφωνα με τον ξένο τύπο, η εταιρεία γνώριζε ότι οι αμερικανικές αρχές διενεργούσαν από το 2014 έρευνες για το επίμαχο λογισμικό με το οποίο ήταν εφοδιασμένα πάνω από 11 εκατ. οχήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η διοίκηση της VW παραδέχθηκε επισήμως την απάτη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Συνολικά ο κορυφαίος πωλήσεις όμιλος κατασκευής αυτοκινήτων στην Ευρώπη (και δεύτερος στον κόσμο μετά την ιαπωνική Toyota) εκτιμά ότι το σκάνδαλο της παραπλάνησης των ελέγχων εκπομπής καυσαερίων θα του στοιχίσει σε πρόστιμα και αποζημιώσεις 18 δισ. ευρώ.
ΤΟ ΒΗΜΑ