Την έναρξη της ενεργητικής διαχείρισης των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων θα σηματοδοτήσουν οι αρχές του 2017, καθώς τα δάνεια τριών μεγάλων
προβληματικών επιχειρήσεων πρόκειται να ανατεθούν προς διαχείριση στην πλατφόρμα της Pillarstone. Πρόκειται για την πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2015 από την KKR Credit προκειμένου να συνεταιρισθεί με τις ευρωπαϊκές τράπεζες για τη δημιουργία αξίας μέσω της διαχείρισης των ανοιγμάτων τους σε μη κύρια (non – core) και υποαποδίδοντα περιουσιακά στοιχεία των ισολογισμών τους.
Ενώ ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό βρίσκεται στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την ψήφισή του και παράλληλα, όπως έχει γράψει το Capital.gr, αναμένεται η χορήγηση της πρώτης άδειας διαχείρισης δανείων στην Aktua Hellas, “τρέχουν” οι διεργασίες για την έναρξη της ενεργητικής διαχείρισης των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σάρκα και οστά θα λάβει σύντομα η κοινοπραξία της Eurobank και της Alpha Bank με την KKR, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και η Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, ενεργό ρόλο στη διαχείριση δανείων αναμένεται να αναλάβει η Alvarez & Marsal, η οποία συζητά επίσης με τις τράπεζες, καθώς οι τελευταίες δεν δεσμεύονται να δράσουν κατ΄ αποκλειστικότητα με έναν διαχειριστή.
Οι κινήσεις ενεργητικής διαχείρισης των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων αναμένονται στις αρχές του 2017 με τη χορήγηση της άδειας στην KKR. Ήδη η Pillarstone εξετάζει συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ενώ 2-3 περιπτώσεις επιχειρήσεων είναι έτοιμες προς μεταβίβαση (όχι πώληση) για διαχείριση.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία που έχουν οι Eurobank και Alpha Bank με την KKR είναι να αναθέσουν σε μία πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Στη μικτή εταιρεία διαχείρισης συμμετέχει και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις.
Για διαχείριση θα μεταβιβαστούν προβληματικά δάνεια 1,2 δισ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ η κάθε τράπεζα) από ευρύ φάσμα κλάδων – από τον τομέα του τουρισμού έως τις κατασκευές και τη βαριά βιομηχανία -. Τα δάνεια που θα μεταβιβαστούν δεν θα βγουν εκτός των ισολογισμών των δύο τραπεζών και θα συνεχίσουν να εγγράφονται στις καταστάσεις τους, αφού η μεταβίβασή τους θα συνιστά διαχείριση και όχι πώληση.
Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η διαχείριση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων είχε περιγράψει με αποκλειστική του συνέντευξη στο Capital.gr, ο διευθυντής της KKR, Matteo Bozzo. Καταρχάς, οι τράπεζες θα αναθέσουν στην Pillarstone Greece τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε μια συγκεκριμένη εταιρεία. Προτού ανατεθεί μια συμμετοχή (exposure), η Pillarstone Greece θα διεξάγει το σχετικό due diligence που θα καθορίζει τη δυνατότητα της εκάστοτε εταιρείας για επιχειρησιακή ανάκαμψη, καθώς και την ανάγκη της για καινούργια κεφάλαια. Αυτό θα γίνεται για να διασφαλιστεί ότι ανατίθεται αποκλειστικά ενεργητικό με προοπτική να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της Pillarstone και τα νέα κεφάλαια.
Η προσέγγιση της Pillarstone Greece θα περιλαμβάνει την ανάμειξη με τη διοίκηση και την ιδιοκτησία της εταιρείας για την από κοινού διαμόρφωση ενός βέλτιστου σχεδίου ανάκαμψης για την κάθε εταιρεία ξεχωριστά.
Η Pillarstone Greece θα μπορεί να προσελκύει καινούργια μακροπρόθεσμα κεφάλαια που παρέχονται από την KKR Credit και εν δυνάμει από τον εταίρο και συν-επενδυτή, την EBRD, για συγκεκριμένες ανάγκες της εταιρείας, όπως είναι το κεφάλαιο κίνησης ή η χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών.
Καθώς η εταιρεία θα αρχίζει να ανακάμπτει σε αξία, οι τράπεζες θα επωφελούνται από την κερδοφορία της, ενώ οι KKR και EBRD θα κερδίζουν μια επιστροφή από τα καινούργια κεφάλαια που θα έχουν επενδυθεί.
Σημειώνεται ότι βάσει μελέτης της McKinsey για το δέον γενέσθαι με τα μεγάλα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια, σε άμεση προτεραιότητα τίθενται μη εξυπηρετούμενα δάνεια 4,5 δις. ευρώ από 5 κλάδους της Οικονομίας. Πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων, με συνολικό δανεισμό 7,5 δις. ευρώ, από τους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και ποτών, της υγείας και φαρμάκων, των μεταφορών και των ιχθυοκαλλιεργειών, στα οποία υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων για αναδιαρθρώσεις.
capitalgr