«Πέφτουν» νόμοι που δίχασαν την Παιδεία

206
Κλείνει η κάλπη στην εκλογή στελεχών εκπαίδευσης, προσφυγές στο ΣτΕ για τα Θρησκευτικά, διάλογος για τα μεταπτυχιακά, «παγώνει» το πόρισμα Λιάκου

«Πέφτουν» νόμοι που δίχασαν την Παιδεία
Η Παιδεία έχει αποδειχθεί ότι δεν ήταν το πιο δυνατό χαρτί της κυβέρνησης. Οι επιλογές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια άνοιξαν μέτωπα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, πριν φτάσουμε στην αυτονόητη επιλογή ενός ήπιων τόνων πανεπιστημιακού, όπως του κ. Κ. Γαβρόγλου. Παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να εκτονώσει κρίσεις και να κλείσει μέτωπα, η μεγαλύτερη πρόκληση ακολουθεί τις επόμενες ημέρες και θα απαιτεί γερά νεύρα: η «κληρονομιά» Κουράκη, το νέο σύστημα εκλογής των διευθυντών των σχολείων με μυστική ψηφοφορία του συλλόγου των καθηγητών, έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματική, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και πέφτει με κρότο εκκωφαντικό.

Μπλόκο από το ΣτΕ

Η θητεία των διευθυντών που εξελέγησαν με αυτό το σύστημα λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε είναι πιθανό να μείνουν στις θέσεις τους, ωστόσο κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, αφού προκάλεσαν αναταραχή στον χώρο με προεκλογικές εκστρατείες μέσα στα σχολεία, υποχρεώνονται τώρα να παρουσιάσουν νέο σύστημα επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το σύστημα που εφαρμόστηκε πριν από ενάμιση χρόνο έχει κριθεί αντισυνταγματικό, καθώς η μυστική ψηφοφορία δεν δίνει αιτιολόγηση της επιλογής του προσώπου και στρέφεται κατά της ελευθερίας στη σταδιοδρομία των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο ΣτΕ θα κριθεί και το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, «θεμέλιος λίθος» της σφοδρής αντιπαράθεσης Εκκλησίας και υπουργείου Παιδείας. Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγαν ήδη ενώσεις γονέων αλλά και η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων (ΠΕΘ).

Παράλληλα αλλάζει, όπως φαίνεται, τελείως η «ρότα» του υπουργείου σε πολυδιαφημισμένα ζητήματα, όπως το περίφημο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Αγνωστη είναι ακόμη και η τύχη του νέου πορίσματος του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία υπό τον καθηγητή κ. Αντώνη Λιάκο.

Ο ένας χρόνος Φίλη

Ο απελθών υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης φεύγοντας από το κτίριο του Αμαρουσίου (κυκλοφορούσε βέβαια όλη την προηγούμενη εβδομάδα, αφήνοντας τελικά εκεί τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και τους συμβούλους του «κληρονομιά» στον διάδοχό του) είπε ότι από την πρώτη στιγμή σκεφτόταν την ημέρα της αποχώρησής του.

Ποια είναι η εικόνα που έχουν από την υπουργία Φίλη φορείς εκπαίδευσης; Το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστου, που είδε με χαρά την παράταξή του (ΔΑΚΕ) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να περνάει πρώτη στις πρόσφατες εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια του κλάδου, ξεχωρίζει την… υπόσχεση για τους διορισμούς 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών η οποία δεν τηρήθηκε. Θυμάται τις δηλώσεις Φίλη για «βολεμένους» εκπαιδευτικούς. Ως «μελανό σημείο» σχολιάζει ακόμη τις τρίτες αναθέσεις, με αποτέλεσμα καθηγητές να διδάσκουν ειδικότητες για τις οποίες είχαν μικρή γνώση. Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Θανάσης Κικινής, από την πλευρά του, ζητάει αλλαγή των υπουργικών αποφάσεων σχετικά με ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο που εφαρμόστηκαν εφέτος.

Πικρή είναι και η γεύση που έχει μείνει στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων με τις παρεμβάσεις στα εργασιακά θέματα των εκπαιδευτικών τους και τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στις εξωσχολικές δραστηριότητές τους.

Ο νέος υπουργός Παιδείας

Ο νέος υπουργός Παιδείας ξεκινάει με διάθεση συναίνεσης και διαλόγου. Για το θέμα των διδάκτρων των μεταπτυχιακών σπουδών ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον χώρο των ΑΕΙ και πρέπει εκ νέου να συζητηθεί με τα πανεπιστήμια, με βασικό κριτήριο τη διατήρηση της αυτονομίας τους.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει εθνική, διακομματική και με βάθος χρόνου πολιτική στον χώρο της Παιδείας. Η Παιδεία προετοιμάζει το μέλλον»
 λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) καθηγητής κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης«Σε αυτή την κατεύθυνση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να επιδιώξει συνεννοήσεις και συναινέσεις. Δεν χρειαζόμαστε αιφνίδιες και μεγάλου ρίσκου αλλαγές. Χρειάζεται σχέδιο σταδιακών μικρών βημάτων που θα επιτρέπει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να συμπορεύονται με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να ξεχωρίζουν θετικά» καταλήγει.

Διάλογο ζητάει και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητής κ. Ιωάννης Γκόλιας. Οπως δηλώνει στο «Βήμα», «η εφαρμογή γενικών ρυθμίσεων στα θέματα καθημερινής λειτουργίας των πανεπιστημίων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητές τους οδηγεί σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας με σημαντικές στρεβλώσεις. Το πλαίσιο αυτό πρέπει να αλλάξει όσο το δυνατόν συντομότερα σε συνεννόηση με τα πανεπιστήμια» καταλήγει.
Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Παιδείας κατέβηκε ήδη στη… βάση και συμμετείχε ο ίδιος σε Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, μόλις μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Γαβρόγλου άλλωστε είχε ηγηθεί της ομάδας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όσο ήταν πρόεδρός της, που παρουσίασε πόρισμα για τις αλλαγές που χρειάζονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παράλληλα με το πόρισμα Λιάκου που ηγήθηκε του εθνικού διαλόγου για την εκπαίδευση.

Χαμένος χρόνος;Για μία ακόμη φορά η Πολιτεία ζήτησε από πανεπιστημιακούς να αφιερώσουν χρόνο και διάθεση για τη σύνταξη ενός πορίσματος, για το οποίο σπαταλήθηκαν μήνες, με ερωτηματικό σήμερα την αξιοποίησή του ή όχι. Είχε προηγηθεί στο παρελθόν το πόρισμα της επιτροπής του πρώην πρύτανη και πρώην υπουργού Παιδείας καθηγητή κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Η αλλαγή σκυτάλης
Οι απελθόντες και οι καρέκλες με ονοματεπώνυμο

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Νίκος Φίλης επιτέθηκε δημοσίως εναντίον του Πρωθυπουργού που τον επέλεξε. Ο ίδιος ο κ. Φίλης δήλωσε στη συνέχεια στο «Βήμα» πως δεν θα μιλήσει ακόμη για το θέμα, ότι «δεν βιάζεται» και παραμένει ένας «βαθιά συμπολιτευόμενος βουλευτής»


Από την πλευρά της η πρώην αναπληρώτρια υπουργός κυρία Σία Αναγνωστοπούλουέκανε «ηρωική έξοδο» παρουσιάζοντας έναν νόμο για τις μεταπτυχιακές σπουδές με την πολιτική σφραγίδα της, που όμως προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στον χώρο των ανωτάτων ιδρυμάτων. Η ίδια ωστόσο δεν αντέδρασε, καταγγέλλοντας συμβόλαια θανάτου σε βάρος της και πολιτικές διώξεις.

«Δεν αισθάνομαι καμία πικρία για την απομάκρυνσή μου από το υπουργείο Παιδείας»
δηλώνει η ίδια μιλώντας στο «Βήμα». «Είναι αυτονόητο ότι ο Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να αλλάζει τους υπουργούς του. Για εμένα είναι θέμα ουσίας αυτό και όσοι ανήκουμε στην Αριστερά ξέρουμε ότι οι καρέκλες δεν έχουν ονοματεπώνυμο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Οποιος πιστεύει ότι έχουν ονοματεπώνυμο είναι ματαιόδοξος»
 τονίζει η κυρία Αναγνωστοπούλου. «Πάντως αυτό το υπουργείο έχει σκληρή δουλειά και δικαίως μιλούν για… ηλεκτρική καρέκλα» σχολιάζει και καταλήγει: «Δεν πήγαμε όμως εκεί για να πουλάμε εξουσία».
ΤΟ ΒΗΜΑ