Ιωάννινα: Δεν παρίστανται στο δικαστήριο οι δύο Αλβανοί που μετέφεραν προπαγανδιστικό υλικό

175
Ιωάννινα: Δεν παρίστανται στο δικαστήριο οι δύο Αλβανοί που μετέφεραν προπαγανδιστικό υλικό

Τους εκπροσωπούν ο πρόξενος της Αλβανίας στα Γιάννενα και η διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του Αλβανικού ΥΠΕΞ

Δεν εμφανίστηκαν σήμερα στα Δικαστήρια των Ιωαννίνων οι δύο Αλβανοί, υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι μετέφεραν προπαγανδιστικό υλικό στην Ελλάδα.

Αντ’ αυτών στα δικαστήρια βρέθηκαν ο πρόξενος της Αλβανίας στα Γιάννενα και η διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Επικαλούμενοι την Συνθήκη της Βιέννης, υποστήριξαν ότι οι δύο Αλβανοί μπορούν να δικαστούν χωρίς την φυσική τους παρουσία, ενώ κατά την συνάντηση με τον Εισαγγελέα, θέλησαν να υποβάλλουν έγγραφα που είχαν μαζί τους.

Με την διαφορά ότι τα έγγραφα αυτά ήταν στην Αλβανική γλώσσα, χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη μετάφραση από τη μεταφραστική υπηρεσία του Ελληνικού ΥΠΕΞ ή τις Ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αλβανία, όπως επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι δύο Αλβανοί οδηγοί είχαν συλληφθεί από άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, την προηγούμενη Κυριακή, όταν με φορτηγό επιχείρησαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα, πλήθος βιβλίων, χάρτες κι άλλο έντυπο υλικό, με προπαγανδιστικό και ανθελληνικό περιεχόμενο.

Την Δευτέρα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα κατηγορούμενοι με βάση το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα που αφορά προπαγανδιστικό υλικό που μπορεί να βλάψει φιλικές σχέσεις μεταξύ δυο χωρών.

Μεταξύ των άλλων, στις κούτες που ήταν φορτωμένες στο φορτηγό, βρίσκονταν 1512 βιβλία, κυρίως ιστορίας και γεωγραφίας, κι άλλο υλικό που παραπέμπει στη Μεγάλη Αλβανία.

Σκοπός ήταν να παραδοθεί στην Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα, ώστε να διανεμηθεί σε Αλβανούς μαθητές.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr