Ορισμένοι αναλυτές στον ιταλικό οικονομικό τύπο αναφέρονται στο… διαβολικό σενάριο του ευρωπαϊκού σήριαλ που ξεκίνησε με το Brexit, συνεχίσθηκε με την
εκλογή Τραμπ και τώρα ανοίγει την επόμενη “puntata” με το ιταλικό δημοψήφισμα.
Η ιδιαιτερότητα του ιταλικού τρίτου επεισοδίου –που έχει “τρομάξει” ακόμα και την ΕΚΤ– είναι ότι το δημοψήφισμα πέφτει πάνω ακριβώς στην κρίσιμο σημείο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του ιταλικού τραπεζικού συστήματος με κεντρικό σημείο αναφοράς την τράπεζα Monde dei Paschi di Siena.
To σχέδιο προβλέπει την άμεση συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ. Αλλά όλοι οι υποψήφιοι “επενδυτές” έχουν κάνει πίσω ενόψει του δημοψηφίσματος με πρώτο το κρατικό fund του Qatar που επρόκειτο να “βάλει” 2 δισ. ευρώ.
Ενα “όχι” στο δημοψήφισμα δρομολογεί πιθανότατα την παραίτηση του κ. Ρέντσι και τη δραματική ενίσχυση των κομμάτων της εξόδου από το ευρώ (όχι από την Ε.Ε.).
Το στοιχείο αυτό έχει “τρομάξει” την ΕΚΤ η οποία στο τελευταίο Financial Stability Review υποστηρίζει ότι η πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη ενισχύσει την ανησυχία για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναφερόμενη έμμεσα στις ιταλικές… εκκρεμότητες.
Υπηρεσιακός παράγοντας εμπλεκόμενος στο EWG, υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας, σχολίασε σε σχετικό ερώτημα του Capital.gr, ότι η ανησυχία είναι πραγματική καθώς η αβεβαιότητα για τις σχέσεις που θα διατηρήσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα η Ε.Ε. με τη Βρετανία και οι ενδεχόμενες αλλαγές όσον αφορά το κανονιστικό σύστημα λειτουργίας των αμερικανικών τραπεζών υπό τον νέο πρόεδρο, δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον στο οποίο “τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών αποκτούν πλέον άλλες διαστάσεις…”.
Διευκολύνει ή δυσκολεύει αυτό τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος; Η απάντηση είναι οτι “το ελληνικό πρόβλημα χρέους αντιμετωπίζεται σαν ένα απολύτως διαφορετικό και άσχετο ζήτημα”, αλλά “είναι περισσότερο από βέβαιο” ότι “κανείς δεν θέλει να δει τα δύο προβλήματα να βγαίνουν εκτός ελέγχου στην ίδια συγκυρία…”.
Η σύγκληση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όμως εκ των πραγμάτων φέρνει και τα δύο ζητήματα στο ίδιο τραπέζι καθώς η μεν υπόθεση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με την β’ αξιολόγηση είναι στην ατζέντα της συνάντησης, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της προηγούμενης ημέρας θα είναι έτσι κι αλλιώς το κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ του κ. Παντοάν και των συναδέλφων του στο Eurogroup, καθώς από αυτό κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης Ρέντσι αλλά και του ενδεχόμενου “ατυχήματος” στην ανακεφαλαιοποίηση της MPS.
Το κλίμα πάντως που έχουν δημιουργήσει τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο επικεφαλής για το ελληνικό πρόγραμμα από πλευράς Κομισιόν κ. Μοσκοβισί, τείνει –χωρίς όμως σοβαρές παραχωρήσεις– να συνθέσει ενα ευνοϊκό περιβάλλον υποδοχής της δουλειάς και των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, έτσι ώστε να κρατάει το ελληνικό πρόγραμμα εκτός του… κάδρου της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Πάντως το αν το ιταλικό “όχι” ή “ναι” θα επηρεάσει θετικά αυτή την συζήτηση, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ μέσα σε ενα τέτοιο ασταθές οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.
capitalgr