Σύμφωνα με σχετικό νόμο, όσες επιχειρήσεις κρίνονται βιώσιμες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και λοιπούς πιστωτές. Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα ξεκινά με σχετικό αίτημα που θα υποβάλλεται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ενώ θα μπορεί να προχωρήσει, μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία από το 60% των πιστωτών. Στη συνέχεια η διαδικασία θα ανατίθεται σε διαπιστευμένο δικαστικό διαμεσολαβητή, (από τους 2.500 που έχουν πιστοποιηθεί), ο οποίος και θα ξεκινά την όλη διαδικασία.
Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι προωθείται η εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τη συγκεκριμένη διαδικασία, γεγονός που σημαίνει ότι στη ρύθμιση δεν θα μπορούν υπαχθούν χιλιάδες γιατροί και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά θα υπάγονται όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα που φέρουν «εμπορική ιδιότητα» με την προϋπόθεση ότι ο ετήσιος τζίρος τους θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Οι γιατροί ζητούν λοιπόν να συμπεριληφθούν και εκείνοι στον σχετικό νόμο, καθώς όπως υποστηρίζουν η ρύθμιση των χρεών τους θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Μαίρη Μπιμπή