Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι: Εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ για το Φαρμακονήσι

200
Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι: Εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ για το Φαρμακονήσι

Επιχειρούν να εγκλωβίσουν τα ελληνικά νησιά σε ζώνες τουρκικής αρμοδιότητας και ευθύνης για την έρευνα και διάσωση
Το Newsbomb.gr έχει επισημάνει με δεκάδες ρεπορτάζ την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο καθημερινά, με τις προκλήσεις των Τούρκων να αυξάνονται συνεχώς και να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
Στην ελληνική κυβέρνηση, όμως, φαίνεται πως έχουν άλλες προτεραιότητες. Ούτε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δεν έθεσαν το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μόνο ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε στον «πλανητάρχη» τις προκλήσεις του Ερντογάν. Ο Αλέξης Τσίπρας μόνο το χρέος είχε στο νου του, την ώρα που οι Τούρκοι βολτάρουν ανενόχλητοι στο Αιγαίο αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Δύο μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη Ομπάμα, η Τουρκία βρήκε ευκαιρία για να αμφισβητήσει με περίσσιο θράσος τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η επιχείρηση διάσωσης μεταναστών που βρίσκονταν σε βάρκα βορειοδυτικά από το Φαρμακονησι.
Στις 08:45 οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ Α2568/16 με την οποία ανήγγειλαν την έναρξη επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης στην συγκεκριμένη περιοχή μετά από μήνυμα ότι υπήρχε βάρκα σε κίνδυνο. «Για το ενδεχόμενο να προκύψουν κίνδυνοι για την εναέρια κυκλοφορία, καλούνται όλα τα ιδιωτικά εναέρια μέσα να αποκαταστήσουν επαφή με το Κέντρο Συντονισμού του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) πριν εισέλθουν στην περιοχή που περιλαμβάνεται στο FIR Αθηνών» ανέφερε η ελληνική ΝΟΤΑΜ.
Λίγο αργότερα, στις 09:35 έσπευσε η Τουρκία να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα της Ελλάδας να κάνει την Έρευνα και Διάσωση στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία εμπίπτει στο FIR Αθηνών και στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Με την ΝΟΤΑΜ Α5190/16 η Τουρκία δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τον καθορισμό της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης με αναφορά στο FIR Αθηνών. Επισημαίνεται επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην οποία αναφέρεται η ελληνική ΝΟΤΑΜ, εμπίπτει στην Τουρκική περιοχή ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR),όπως έχει καθοριστεί και καταγραφεί στο εγχειρίδιο του ΙΜΟ. Συνεπώς καταλήγει η τουρκική ΝΟΤΑΜ όλες οι προσπάθειες και δραστηριότητες για Ερεύνα και Διάσωση που εμπίπτουν στην τουρκική SRR θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.
Είναι προφανές πως η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει «γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο και με πρόσχημα το προσφυγικό «διχοτομούν» ολόκληρες περιοχές.
newsbomb